Luxusüdülőkbe vitték a hajléktalanokat

Pope Francis (R) wears a plastic poncho as he waves to well wishers after a mass in Tacloban on January 17, 2015. Pope Francis will spend an emotional day in the Philippines on January 17 with survivors of a catastrophic super typhoon that claimed thousan
Ferenc pápa Taclóban
Vágólapra másolva!
A Fülöp-szigetek kormánya 490 koldust és hajléktalant tüntetett el Manila utcáiról Ferenc pápa látogatása idején.
Vágólapra másolva!

„A pápa a Fülöp-szigetekre volt kíváncsi, a rútságaival együtt. Ugyan miért teszünk úgy, mintha gazdag, fejlett ország lennénk?” – tette fel a kérdést Terry Ridon parlamenti képviselő, aki hivatalos vizsgálatot kezdeményezett a nagy felháborodást kiváltó ügyben.

Corazon Soliman népjóléti miniszter számolt be korábban arról, hogy a fővárosi Roxas sugárútról szállították a nyaralóba a 490 embert, majd órákkal a pápa elutazása után visszavitték őket ugyanoda. A tárcavezető azzal védekezett, hogy nem akarták becsapni az egyházfőt, csak aggódtak, hogy a koldusok és hontalanok bűnözők csapdájába estek volna a vasárnapi pápai misére özönlő hatmilliós tömegben.

Ferenc pápát hatalmas tömeg fogadta mindenhol a Fülöp-szigeteken Forrás: AFP/Johannes Eisele

Nevelő célzattal

A brit Guardian beszámolója szerint Soliman előállt még egy érvvel: azt állította, hogy a kérdéses 490 ember abban a programban vett részt, amelynek értelmében a kormány évente 11 ezer hajléktalannak biztosít egy éven keresztül ingyen lakást.

„A program része a kiképzés; hozzászoktatjuk őket ahhoz, hogy léteznek lakások, amelyeknek van ajtaja, és található bennük vécé” – mondta a miniszter-asszony.

A célt nyilván elérték, a Chateau Royale ugyanis, ahol az érintetteket elhelyezték, nem csupán vécékkel van felszerelve, hanem több úszómedencével, de még sziklamászó pályával is. A honlapja szerint egy éjszakára 544 dollárba kerül egy átlagos szoba.