Szex-bizonyítványát magyarázza András herceg

2015.01.23. 14:29

Először utasította vissza személyesen is András yorki herceg azokat az állításokat, hogy szexuális kapcsolata lett volna egy kiskorú lánnyal, akit egy barátja tartott szexrabszolgaként.

A herceg csütörtökön Davosban szólalt meg a hetek óta egyre nagyobb botrányt kavaró ügyben, de csupán ennyit mondott: „szeretném megismételni és megerősíteni azokat a kijelentéseket, amelyeket a Buckingham-palota már közölt a védelmemben. Most a munkámra koncentrálok”. 

A brit királyi család első számú londoni hivatala január elején hivatalos közleményben szögezte le, hogy „minden alapot nélkülöznek” azok az állítások, amelyek szerint az 55 esztendős András herceg – aki az ötödik a brit trónutódlási sorban – bármikor is szexuális visszaélést követett volna el kiskorúak sérelmére.

II. királynő a két fiával. A Buckingham-palota védi András hercegetForrás: AFP/Carl Court

Zűrös barát

A herceg közeli üzleti és baráti kapcsolatokat ápolt egy amerikai pénzemberrel, Jeffrey Epsteinnel, aki a börtönt is megjárta fiatalkorú lányok szexuális szolgáltatásainak szinte iparszerű árusításáértt. Egyik egykori „szexrabszolgája”, egy jelenleg 30 éves nő polgári peres keresetet nyújtott be egy floridai bíróságon.

A háromgyermekes Virginia Roberts azt állítja, hogy Epstein több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel, amikor még csak 17 éves, vagyis a floridai törvények szerint kiskorú volt - emlékeztetett at MTI. 

Eskü alatt

A brit sajtó beszámolója szerint az asszony azt követeli, hogy bíróság kötelezze András herceget: eskü alatt tegyen vallomást a kapcsolatukról.

A brit Independent beszámolója szerint a davosi fogadásról távozó András herceget egy újságíró meg is kérdezte, hogy kész-e erre, ám ő nem válaszolt, hanem kifejezéstelen arccal elsétált a sajtó munkatársai előtt.