A japán kormányfő szerint hiteles a túsz lefejezéséről szóló üzenet

2015.01.25. 07:00

A japán kormányfő hitelesnek tartja az Iszlám Állam által túszul ejtett két honfitársa egyikének lefejezéséről szóló szombati üzenetet. Abe Sindzó az NHK japán televíziónak nyilatkozva vasárnap felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte Jukava Haruna kivégzését, és részvétét fejezte ki a férfi családjának. 

A szigetország miniszterelnöke a leghatározottabban követelte a másik túsz szabadon engedését. Hangsúlyozta, hogy Goto Kendzsi életének megmentése a jelenlegi legfontosabb feladata. 

„Japán nem hajlik meg a terrorizmus előtt” – nyomatékosította az Irak és Szíria területén tevékenykedő szélsőséges szervezetre utalva. Abe Sindzó nyilatkozatában ugyanakkor elmondta, hogy a túszhelyzet ügyében szombaton beszélt II. Abdallah jordániai királlyal.

Japán nem fog bombázni

A terroristák Goto Kendzsi elengedéséért cserébe egy Jordániában bebörtönzött iszlamista nő, az al-Kaida terrorszervezethez köthető Szadzsida Risvai szabadon bocsátását követelik. A kormányfő nem kommentálta az esetleges cseréről szóló felvetést. Azt viszont kijelentette: Japán nem tervezi, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam elleni amerikai vezetésű katonai műveletekhez.     

Az emberrablók kedden 72 órás ultimátumot adtak a japán kormánynak a 200 millió dolláros váltságdíj kifizetésére. Azzal fenyegettek, hogy amennyiben határidőig nem kapják meg a pénzt, megölik a túszokat. Japán korábban több más országgal együtt ellenezte váltságdíjak kifizetését szélsőségeseknek.