Az ukrajnai harcok befejezését sürgette a pápa

2015.01.25. 13:39

Az Ukrajnában zajló harcok azonnali beszüntetését szorgalmazta Ferenc pápa a római Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében.

Az Úrangyala-imádságot (Angelus) megelőző szavaiban a katolikus egyházfő aggodalmát fejezte ki a megfogalmazása szerint elmérgesedő kelet-ukrajnai helyzet miatt, amely számos áldozatot követel a civil lakosság soraiban. Ferenc pápa azt mondta, imádkozik a szenvedőkért. 

Az egyházfő felhívást intézett a szembenálló felekhez arra kérve őket, hogy indítsák újra a párbeszédet és minél előbb vessenek véget a harcoknak. 

Megették a sirályok

Az egyház hagyománya szerint január utolsó vasárnapján a pápa az Actio Catholica katolikus mozgalom fiataljaival békegalambot reptet a magasba a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre nyíló ablakából. Most először a pápa fehér galamb helyett léggömböt eresztett, mivel tavaly a felszálló galamb a római sirályok zsákmánya lett. 

Ferenc pápa megemlékezett a leprások vasárnapra eső világnapjáról is hangsúlyozva, hogy a lepra a „szegénység betegsége”.