Másodszorra sem sikerült kiemelni az AirAsia törzsét

2015.01.25. 09:26

A szombati kudarc után vasárnap újra megpróbálták kiemelni a tengerből az AirAsia szerencsétlenül járt gépének a törzsét, de most sem sikerült: ezúttal a sodrony szakadt el, mikor a roncs már éppen elérte a felszínt.

Az indonéz mentőalakulatok azt tervezték, hogy a felszínre emelik, majd egy hajóhoz erősítik a 13 méter hosszú roncsdarabot. Szombaton azért vallottak kudarcot, mert a roncs egyik éles része átvágta a kötelet, amely egy hatalmas ballonhoz erősítette.

Vasárnap már elérte a felszínt a roncsdarab, amikor a sodrony elszakadt – számolt be a CNN amerikai hírtelevízió a kutató-mentő ügynökség egyik vezetőjére hivatkozva.

Az indinéz haditengerészet búvárai készülnek a merülésre.Forrás: AFP/PooL/Adek Berry

Eddig hetven holttestet emeltek ki

A QZ8501-es járat december 28-án zuhant a Jávai-tengerbe, 162 emberrel a fedélzetén. Eddig hetven holttestet emeltek ki, illetékesek szerint a hiányzó áldozatok valószínűleg a törzsrészben vannak.

Ezt e feltételezést erősíti, hogy amikor a törzset vasárnap a felszínre emelték, egy holttest megjelent a vízben, amelyet a búvárok kiemeltek.

Szakértők tanulmányozzák a fekete dobozokatForrás: MTI/EPA/Bagus Indahono

Javul az idő

Az elmúlt napokban a búvárok nem tudtak leereszkedni a roncsba az erős áramlatok és a rossz látási viszonyok miatt. Vasárnapra viszont javult az idő.

A vizsgálatot végzők közben folyamatosan elemzik a gép fekete dobozait, hogy kiderítsék a tragédia okát. Szakértők úgy vélik, hogy a gép viharba került, ezért zuhant le.