Obama keményebben odacsapna Oroszországnak

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kész fokozni a nyomást Oroszországra, miután a Moszkva-barát szakadárok támadása következtében mintegy 30 ember vesztette életét a délkelet-ukrajnai Mariupolban - mondta Új-Delhiben Barack Obama. Az amerikai elnök szerint Washingtonnak ugyanakkor nem érdeke, hogy Oroszország meggyengüljön.
Vágólapra másolva!

Az indiai látogatáson tartózkodó amerikai elnök „mélységes aggodalmának” adott hangot a tűzszünet szombati megsértése miatt, hangsúlyozva, hogy a szeparatisták „orosz támogatással, orosz felszereléssel, orosz finanszírozással és orosz kiképzés nyomán” hajtották végre a támadást, amiben 30 ember meghalt és 93-an megsebesültek.

Katona fellépés nem lesz

Barack Obama hangsúlyozta, Washington az eddigi hozzáállással kezeli a helyzetet, vagyis folytatja a nyomásgyakorlást Moszkvára.

Barack Obama azt mondta, hogy folytatják a nyomásgyakorlást. Vajon mit lép erre Vlagyimir Putyin? Forrás: AFP/Doug Mills

Ugyanakkor pótlólagos lépéseket is kész tenni, minden lehetséges eszközt fontolóra vesz, kivéve a katonai konfrontációt. Nem lenne értelme ugyanis egy ilyen katonai konfliktusnak Oroszországgal – tette hozzá, szerinte az egyetlen dolog, amit Washington tehet, az, hogy továbbra is erősíti Ukrajna képességét saját területének védelmére.

Nem érdekük, hogy Oroszország meggyengüljön

Az Egyesült Államok egyáltalán nem érdekelt abban, hogy Oroszország meggyengüljön - mondta Obama, hangsúlyozva azonban, hogy az európai partnerekkel összhangban minden gazdasági és katonai támogatást meg akar adni Ukrajnának.