Többen meghaltak az egyiptomi zavargásokban

2015.01.25. 17:35

Legkevesebb tizenegy ember vesztette életét és vagy harmincan sebesültek meg az egyiptomi forradalom negyedik évfordulója körüli megmozdulásokon vasárnap délután. 

A CBC Extra nevű hírtévé 12 halottról tud, és hivatalos források alapján arról is beszámolt, hogy az ország különböző pontjain történő „zavargások” miatt eddig összesen 132 embert vettek őrizetbe a biztonsági erők.

Többen meghaltak, és sokan megsérültek a zavargásokbanForrás: AFP/Tarek Abdel Hamid

A vasárnapi halálesetek közül egyelőre csak ötről vannak közelebbi értesülések.

Egy nőt is meggyilkoltak

Egy állítólag fegyvert viselő demonstrálót Alexandriában lőttek le a biztonsági erők tagjai. Egy észak-kairói szegénynegyedben, el-Mataréjában két tüntető vesztette életét a rendőrséggel vívott összecsapásban, két emberrel pedig saját pokolgépük végzett, amelyet éppen egy villanypózna alá akartak helyezni.

Egy férfi próbálja menteni a meglőtt nőtForrás: AFP/Emad El-Gebaly

Egy tüntető nőt még szombat este lőttek agyon Kairóban.

Lőfegyverrel is oszlattak

A fokozott rendőri készenlét ellenére országszerte számos tiltakozó akciót tartottak. A biztonsági erők esetenként sörétes lőfegyvert és könnygázt vetettek be a tüntetések feloszlatásakor.

Sörétes lőfegyvert és könnygázt vetettek be a tüntetések feloszlatásakorForrás: AFP/Tarek Abdel Hamid

Több helyen robbantottak, egyebek mellett a kelet-kairói Alf-Maszkan negyedben, ahol két rendőrt sebesített meg egy pokolgép, egy másik robbanószerkezet pedig átmenetileg megszakította a vasúti forgalmat a Kairó és Alexandria közötti vonal egyik szakaszán.Előbbi merényletet a főleg Kairó környékén tevékeny Adzsnád Miszr, vagyis az Egyiptom katonái nevű terrorszervezet vállalta magára.

A 18 napos felkelés tavalyi évfordulóján több tucat ember vesztette életét. Az utóbbi héten elhangzott felszólalásaikban az ország vezetői határozott fellépést ígértek a közrend megbontóival szemben.