Lezuhant egy görög F-16-os Spanyolországban

lezuhant görög f-16-os vadászgép által okozott tűz és füst Spanyolországban
Füst száll fel a gépek közül
Vágólapra másolva!
Tíz halottja és több sebesülje van egy spanyolországi repülőgépbalesetnek. A földön álló repülőgépekre zuhant rá egy spanyol légitámaszponton egy görög F-16-os.
Vágólapra másolva!

Tízen meghaltak, huszonegyen megsérültek, amikor egy görög F-16-os vadászgép rázuhant más repülőgépekre hétfőn a dél-spanyolországi Los Llanos de Albacete katonai bázison, ahol a NATO pilótaképző iskolája van - közölte a spanyol védelmi minisztérium.

A földön robbant

A baleset halálos áldozatai között van a gép két pilótája is. A sérültek közül hét ember állapota súlyos. Mindannyian megégtek a tűzben, ami azután keletkezett, hogy a felszállás közben szerencsétlenül járt repülőgép felrobbant a parkolóhelyen várakozó többi gép között. Két sérültet mentőhelikopterek a helyi kórházba vittek, öt súlyos állapotú sérültet Madridba szállítottak.

Füst száll fel a gépek közül Forrás: AFP/Josema Moreno

A halálos áldozatok közül ketten görög, nyolcan francia állampolgárok. A sebesültek közül tízen franciák, tizenegyen olaszok - közölte Mariano Rajoy spanyol kormányfő hétfőn este. A párizsi védelmi minisztérium korábban arról számolt be, hogy legalább egy francia katona van a halottak között, és öten megsérültek. Az olasz védelmi minisztérium azt közölte, hogy kilenc olasz katona sérült meg a balesetben.

A lángok a távolból Forrás: MTI/EPA/EFE/Manu

A hajtómű elvesztette erejét

A jelentések szerint a gép hajtóműve elvesztette erejét a felszállási manőver közben. A Madridtól 262 kilométerre délkeletre fekvő katonai bázist lezárták. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tragédiának nevezte a történteket, és mély szomorúságának adott hangot az "egész NATO-családot" érintő (több NATO-tagállam polgárainak életét követelő) baleset miatt. Stoltenberg mellett Frederica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is kinyilvánította részvétét az áldozatok hozzátartozóinak.