Nem szerzett abszolút többséget a Sziriza

Vágólapra másolva!
A Radikális Baloldal Koalíciójának, a Szirizának nem sikerült megszereznie az abszolút parlamenti többséget a vasárnapi választásokon, így a kormányalakításhoz koalíciót kell kötnie más párttal vagy pártokkal.
Vágólapra másolva!

A szavazatok több mint 99 százalékának összeszámlálása alapján a Sziriza a voksok 36,3 százalékát szerezte meg, aminek köszönhetően 149 parlamenti képviselői helyhez jut a 300-ból.

Szerdára összeáll a kormány

Antonisz Szamarasz görög kormányfő pártja, az Új Demokrácia (Nea Dimokratia - ND) 8,5 százalékponttal Alekszisz Ciprasz pártja mögött lemaradva a szavazatok 27,8 százalékát szerezte meg.
Ciprasz valószínűleg már hétfőn leteszi a miniszterelnöki esküt, és legkésőbb szerdára összeáll a kormány - közölték a párt tisztségviselői. A pártvezető hétfőn találkozik Panosz Kammenosszal, a jobboldali Független Görögök pártja (ANEL) vezetőjével, hogy tárgyaljon egy lehetséges koalícióról - tették hozzá. Az ANEL a voksok mintegy 4,7 százalékát szerezte meg.

Ciprasz találkozni akar az Európa-barát, balközép To Potami (A Folyó) párt vezetőjével, valamint a kommunista párt (KKE) tisztségviselőivel is. A To Potami a voksok 5,9 százalékát szerezte meg és a KKE is hasonló eredményt ért el.