Szükségállapotot hirdettek négy amerikai államban

barack obama
President Barack Obama delivers an address to the nation from the Cabinet Room of the White House, on December 17, 2014. Obama spoke about the ralease earlier December 17 of Alan Gross, who spent five years in a Cuban prison. AFP PHOTO / POOL / DOUG MILLS
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok keleti partvidékén négy államban szükségállapotot hirdettek a közelgő ítéletidő miatt. Akár egy méter hó eshet, viharos szélre és áradásra számítanak. A légiközlekedés leállt, több városban a közúti közlekedést is korlátozzák.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok északkeleti partvidékének mintegy 400 kilométeres, New Yorkot és Bostont is magában foglaló szakaszán hóvihar miatt figyelmeztetést adtak ki, négy államban kihirdették a szükségállapotot. A szükségállapot New York, New Jersey, Connecticut és Massachusetts államra terjed ki. A lakosokat arra kérték, hogy maradjanak otthon. A vihar körülbelül 60 millió amerikai életét keserítheti meg.

Majdnem egy méter hó

A meteorológiai szolgálat szerint az "életveszélyesnek" minősített vihar akár 60-90 centimétert is meghaladó hóval és óránként 70-90 kilométeres sebességű széllökésekkel járhat. A viharos tél betöréséről és az emiatt életbe léptetett rendkívüli intézkedésekről a jelenleg Indiában tartózkodó, kedden Szaúd-Arábiába utazó Barack Obama elnököt is tájékoztatták.

Az elnök külföldön van, értesítették Forrás: AFP/Doug Mills

Repülőjáratokat töröltek

A havazás és az erős szél miatt több mint 5200 repülőjáratot töröltek. A bostoni Logan repülőtéren január 26-án, hétfő este héttől feltehetően szerda reggelig leállítják a forgalmat. A United Airlines gépei kedden várhatóan sem a három New York környéki repülőtérről, sem pedig Bostonból és Philadelphiából nem fognak felszállni. A naponta 5 és fél millió ember szállító New York-i metró forgalmát hétfő este 8-tól korlátozni fogják.

Áradás lehet

Dannel Malloy, Connecticut állam kormányzója hétfő este 9-től közúti utazási tilalmat rendelt el. New York államban fontolóra vették, hogy éjjel 11-től hasonló intézkedést léptessenek életbe. Charlie Baker, Massachusetts kormányzója közölte, hogy Bostonban kedden szünetelni fog a tömegközlekedés és arra figyelmeztetett, hogy az óceánparti településeken áradás fenyegethet. Malloy becslése szerint a vihar miatt 100 ezer connecticuti otthon maradhat áram nélkül. Az államban, valamint a pennsylvaniai Philadelphiában hétfő délben bezártak az iskolák. New Yorkban és Bostonban kedden nem lesz tanítás.

Élőben New Yorkból

Az alábbi webkamera-közvetítésen élőben nézheti a New York-i havazást.