Az Egyesült Államok keleti partvidékén négy államban szükségállapotot hirdettek a közelgő ítéletidő miatt. Akár egy méter hó eshet, viharos szélre és áradásra számítanak. A légiközlekedés leállt, több városban a közúti közlekedést is korlátozzák.

Az Egyesült Államok északkeleti partvidékének mintegy 400 kilométeres, New Yorkot és Bostont is magában foglaló szakaszán hóvihar miatt figyelmeztetést adtak ki, négy államban kihirdették a szükségállapotot. A szükségállapot New York, New Jersey, Connecticut és Massachusetts államra terjed ki. A lakosokat arra kérték, hogy maradjanak otthon. A vihar körülbelül 60 millió amerikai életét keserítheti meg.

Majdnem egy méter hó

A meteorológiai szolgálat szerint az "életveszélyesnek" minősített vihar akár 60-90 centimétert is meghaladó hóval és óránként 70-90 kilométeres sebességű széllökésekkel járhat. A viharos tél betöréséről és az emiatt életbe léptetett rendkívüli intézkedésekről a jelenleg Indiában tartózkodó, kedden Szaúd-Arábiába utazó Barack Obama elnököt is tájékoztatták.

Az elnök külföldön van, értesítettékForrás: AFP/Doug Mills

 

 

Repülőjáratokat töröltek

A havazás és az erős szél miatt több mint 5200 repülőjáratot töröltek. A bostoni Logan repülőtéren január 26-án, hétfő este héttől feltehetően szerda reggelig leállítják a forgalmat. A United Airlines gépei kedden várhatóan sem a három New York környéki repülőtérről, sem pedig Bostonból és Philadelphiából nem fognak felszállni. A naponta 5 és fél millió ember szállító New York-i metró forgalmát hétfő este 8-tól korlátozni fogják.

 

Áradás lehet

Dannel Malloy, Connecticut állam kormányzója hétfő este 9-től közúti utazási tilalmat rendelt el. New York államban fontolóra vették, hogy éjjel 11-től hasonló intézkedést léptessenek életbe. Charlie Baker, Massachusetts kormányzója közölte, hogy Bostonban kedden szünetelni fog a tömegközlekedés és arra figyelmeztetett, hogy az óceánparti településeken áradás fenyegethet. Malloy becslése szerint a vihar miatt 100 ezer connecticuti otthon maradhat áram nélkül. Az államban, valamint a pennsylvaniai Philadelphiában hétfő délben bezártak az iskolák. New Yorkban és Bostonban kedden nem lesz tanítás.

Élőben New Yorkból

Az alábbi webkamera-közvetítésen élőben nézheti a New York-i havazást.