Először törték meg a hallgatás törvényét Corleonéban

corleone szicília tábla maffia olaszország
Vágólapra másolva!
Első alkalommal vallott egy maffia által megkárosított vállalkozó a szicíliai Corleonéban az őt zsarolókra. Ezzel megtörte a hallgatás törvényét. Tettét 20 éve nem tapasztalt fordulópontnak nevezik a maffia elleni küzdelemben.
Vágólapra másolva!

Évtizedek után törte meg a hallgatás törvényét (omertá) egy üzletember Szicíliában, és dobott fel a rendőröknek védelmi pénzt szedő maffiózókat. Mindez abban a városban, amelynek neve A keresztapa című filmklasszikusnak köszönhetően is örökre összeforrt a maffiával: Corleonéban.

Információi alapján négy embert vettek őrizetbe a rendőrök, köztük egy maffiafőnököt is, aki régóta zsarolta a Palermo környéki vállalkozásokat. „Havonta majdnem 500 eurónyi védelmi pénzt kövteltek. Végül be kellett csuknom a boltot, mert nem győztem fizetni” - idézte a La Repubblica olasz lap a férfit. A rendőrség szerint a férfi azt követően fordult hozzájuk, hogy hiába próbálta elérni a helyi maffiavezérnél, hogy adjon kedvezményt a védelmi pénzből.

- idézték a helyi rendőrfőnököt. A forradalmi lépést a sokan legjelentősebb áttörésként értékelik a maffia elleni küzdelemben azóta, hogy 20 évvel ezelőtt elfogták a csak Vadállatként emlegetett Salvatore (Toto) Riina maffiavezért, aki jelenleg többszörös életfogytiglani börtönbüntetését tölti több gyilkosságért - írja a Guardian brit lap.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Az olaszországi maffia az egész országra árnyékot vet, nem csak Szicíliában és az ország déli részén. Az elmúlt hónapokban sokat cikkezett az olasz sajtó közszolgáltatásokkal kapcsolatos korrupciós ügyekről Rómában, amelyekben politikusok tucatjai voltak érintettek.

A Transparency International nemzetközi korrupciófigyelő szervezet szerint Olaszország - Romániával, Görögországgal, és Bulgáriával együtt - Európa legkorruptabb államai közé tartozik.