Könnygázzal oszlatták Pristinában a vadállatozás miatt tüntetőket

koszovó, pristina, tüntetés, albán-szerb konfliktus
Vágólapra másolva!
Több mint százan megsérültek, amikor összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel Pristinában, a koszovói fővárosban. Az albán tüntetők egy szerb miniszter becsmérlő szavain bőszültek fel.
Vágólapra másolva!

Vízágyúval és könnygázzal próbálták meg oszlatni a tüntetőket Pristinában, Koszovó fővárosában, ahol egy szerb miniszter ellen tiltakoztak az albán nemzetiségű helyi lakosok. A tiltakozók a többi között kövekkel, molotov-koktélokkal viszonozták a rendőri akciót. Több mint százan megsérültek, például az albán nacionalista Önrendelkezés mozgalom vezetője - jelentette a BBC. Az MTI szerint 86 rendőr sérült meg, 41 tüntetőt őrizetbe vettek.

Ez már a második ilyen tüntetés volt Aleksandar Jablanovic önkormányzati miniszter ellen, aki egyik kijelentésével bőszítette fel az albánokat.

Forrás: AFP/Armend Nimani

- mondta rájuk, amiért karácsonykor meg akartak akadályozni egy szerb zarándoklatot egy ortodox kegyhelyhez Koszovó nyugati részén. Később nyilvánosan bocsánatot kért.

Az indulatokat azonban felkorbácsolta egy mitrovicai bánya ügye is, amit a koszovói kormány államosítana, de Szerbia a saját tulajdonának vallja. A tüntetők a bánya átvételét követelték.

Koszovó 2008-ban, egyoldalúan vált ki Szerbiából, és kiáltotta ki a függetlenségét. Szerbia - Kína és Oroszország mellett - nem is ismeri el. A helyi viszonyokról korábbi anyagunkból tájékozódhat.