Terrortámadás-sorozat a Sínai-félszigeten

Vágólapra másolva!
Sok a halott és a sebesült.
Vágólapra másolva!

Összehangolt terrortámadásokat követtek el elsősorban rendőrségi és katonai célpontok ellen fegyveresek a Sínai-félsziget északi részén január 29-én, csütörtökön, az akcióban több tucatnyian meghaltak és megsebesültek. Biztonsági tisztségviselők szerint a kiterjedt támadássorozat részeként autóba rejtett pokolgépet robbantottak egy katonai bázisnál, és aknavetőkkel támadtak egy katonákat elszállásoló hotelre, egy rendőrklubra és több tucat ellenőrzőpontra. A támadásokat a Gázai övezettel határos, hosszú ideje instabil Észak-Sínai tartomány három településén követték el, köztük el-Arís tartományi székhelyen, valamint a gázai határátkelőnek otthont adó Rafahban.

Sok a halott és a sebesült

Egészségügyi források 25 halottról és 36 sebesültről számoltak be, de az áldozatok száma vélhetően nőni fog, mivel a katonai bázison sokan rekedtek egy összedőlt épület romjai alatt. A támadássorozatban teljesen elpusztult az al-Ahram című állami lap el-arísi irodája is, amely a megtámadott szálloda közelében volt.

Eddig a legösszehangoltabb

A Sínai-félsziget északi részén az utóbbi időben számos támadást követett el az Anszár Beit al-Makdisz dzsihadista szervezet helyi beduin törzsek és a biztonsági szervek tagjai ellen. A terrorcsoport nemrég felvette a Vilájat Színá (Sínai tartomány) nevet, és hűséget fogadott a Szíriában és Irakban hatalmas területeket uraló Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak. Biztonsági tisztségviselők azt mondták, ez volt az eddigi legösszehangoltabb támadás a térségben.