Folytatódnak a harcok Donyeck megyében

Vágólapra másolva!
Vuhlehirszk városáért küzdenek.
Vágólapra másolva!

Továbbra is súlyos harcok folynak Donyeck megyében, a Debalceve közelében lévő Vuhlehirszk településen, amit előző nap támadtak meg az oroszbarát szakadárok, derül ki a kijevi hadműveleti parancsnokság (ATO) január 30-án, péntek este kiadott közleményéből. "Súlyos a helyzet Vuhlehirszkben, a szakadárok nem hagynak fel az ukrán állások és a település külső körzeteinek tüzérségi támadásával, amivel civilek életét is veszélyeztetik" - áll a közleményben.

Kinek a kezén van?

A parancsnokság cáfolta, hogy a szakadárok elfoglalták volna a települést, mint ahogy vezetőik sajtónyilatkozataikban állították. A Kijev által terrorellenesnek elnevezett kelet-ukrajnai hadművelet parancsnoksága azt írta, hogy a településnek csak néhány körzetét vonták ellenőrzésük alá a szakadár erők. Az Azov ukrán önkéntes zászlóalj ugyanakkor arról számolt be, hogy Vuhlehirszk péntekre virradóra "átkerült a szakadárok ellenőrzése alá", és jelenleg heves harcok dúlnak a településen.

Stratégiai jelentőségű

Vuhlehirszk stratégiai fontosságát az adja, hogy egy magaslaton fekszik, ahonnan tűz alá lehet venni Jenakijeve városát és Debalcevét is. Utóbbi település a nemzetbiztonsági és védelmi tanács pénteki közlése szerint továbbra is az ukrán katonák ellenőrzése alatt van, de rendszeresen lövi a szakadárok tüzérsége.