Vitatott elnöke lett az Afrikai Uniónak

2015.01.30. 15:59

Új elnöke lett az Afrikai Uniónak. Robert Mugabe zimbabwei elnök 35 éve van hatalmon, most 90 évesen kapta meg a tisztséget. Az afrikai ásványkincseket és földműveseket óvná imperialistáktól és gyarmatosítóktól.

Robert Mugabe, Zimbabwe ellentmondásos megítélésű elnöke foglalta el az Afrikai Unió (AU) elnöki székét pénteken. 

Az 1980 óta hatalmon lévő, 90 éves Mugabe Mauritánia elnökét, Mohamed Ould Abdel Azizt követi a tisztségben. Megválasztása alkalmából elhangzott beszédében a kontinens ásványkincseinek védelmét és az afrikai fölművesek támogatásának fontosságáról beszélt. "Az afrikai ásványkincsek Afrikát kellene, hogy illessék, és senki mást, kivéve azokat, akiket barátként fogadunk. Barátaink lesznek, igen, de nem tűrünk imperialistákat és gyarmatosítókat."

A zimbabwei politikus egyesek szerint nemzeti hős, aki legyőzte a brit gyarmati hatalmat, és harmincnégy éve töretlenül küzd a fekete Afrikáért. Mások viszont az emberi jogok megsértése és a választási csalások miatt, illetve azért bírálják, mert tönkretette Afrika egyik legígéretesebb országát.

Mugabe 2013-banForrás: AFP/Alexander Joe

Nem mindeki örül

"Mugabe szétverte a demokráciát Zimbabwéban, ő és a pártja tönkretette a gazdaságot" - mondta pénteken a Reutersnek Obert Gutu, az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért szóvivője. Az Egyesült Államok és az Európai Unió többször is pénzügyi és utazási szankciókkal sújtotta Mugabét a 2002-es és 2008-as választásokon elkövetett erőszakos cselekményekért, csalásokért és megfélemlítéseiért.

Habár néhány nyugati ország "nincs elragadtatva" Mugabe megválasztásától, nem fogják megszakítani együttműködésüket az AU-val - idézett a Reuters hírügynökség egy nyugati diplomatát.