Vágólapra másolva!
Megkezdte a szlovák belügyminisztérium annak a miniszteri rendeletnek a gyakorlati alkalmazását, amelynek alapján „államérdekből” visszakaphatja elveszített szlovák állampolgárságát az érintettek egy része.
Vágólapra másolva!

A rendelet lehetővé teszi, hogy az érintettek igényelhessék és visszakaphassák az 1993 után, vagyis a jelenlegi szlovák állam megalakulását követően megszerzett szlovák állampolgárságukat, ha azt egy másik ország állampolgárságának felvétele után veszítették el.

A kérvények egyéni elbírálás alá esnek, a döntés meghozatalakor a szaktárca figyelembe veszi, hogy az érintett milyen módon és milyen körülmények között szerezte meg egy másik ország állampolgárságát, s veszítette el emiatt a szlovákot - mondta Ivan Netík belügyi szóvivő.

A felvidékiek szempontjából mindegy

A kérvények ilyen elvek mentén való elbírálása nem hoz érdemi változást azon felvidéki magyarok túlnyomó többségének, akiket a hatályos szlovák törvény eddig megfosztott szlovák állampolgárságuktól, miután bejelentették a hatóságoknak a magyar állampolgárság felvételét.

A szlovák állampolgárság visszaállítását célzó kérelmeket írásban, személyesen lehet beadni az egyes szlovákiai megyeközpontok járási hivatalain, illetve az ország külképviseletein. A belügyi szóvivő szerint a beérkezett kérvények elbírálása néhány hetet vesz majd igénybe, az érdeklődők számáról leghamarabb február második felében állnak majd rendelkezésre érdemi adataik.

A sokat vitatott szlovák állampolgársági törvény alapján - amelynek jelenlegi formáját 2010 júniusában fogadták el - februárig már 984-en veszítették el szlovák állampolgárságukat.