Egy héten belül a második hatalmas hóvihar csapot le az Egyesült Államok északkeleti részére. Az időjárás több jelentős repülőtéren okozott fennakadást, Bostonban pedig megdőlt a hórekord.

A New Yorktól Bostonig érő területen, illetve a Középnyugaton legalább eddig 15 ember halálát okozta a hatalmas havazás, az ónos eső és a viharos szél vasárnaptól keddig, de félő, hogy a jeges utak miatt további áldozatok is lehetnek majd - figyelmeztetett az NBC News.

Boston külvárosában egy asszonyt a hókotró gázolt halálra, Connecticutban pedig egy éjszakai éttermi dolgozó vesztette életét.

New Yorkban és Indianában négyen haltak meg közlekedési balesetben, Michiganben egy motoros szánkóst ért halálos baleset. Hárman hólapátolás közben haltak meg Wisconsinban.

Tisztítják a kifutókat a New York-i La Guardia repülőtérenForrás: AFP/Andrew Burton

A bulit is elhalasztották

Bostonban rekordot döntött a hó: a vastagsága hétfőn kora délután elérte a 87 centimétert; a csúcs eddig az 1996 januárjában mért 79 centiméter volt – számolt be a Reuters.

A hatalmas hó miatt Marty Walsh polgármester keddről szerdára halasztotta a Super Bowl-győztes New England Patriots tiszteletére megrendezendő parádét.

Az ítéletidő miatt elakadt az esküdtek kiválasztása a csecsen származású Dzsohar Carnajev peréhez, akit azzal vádolnak, hogy 2013-ban a bátyjával együtt bombamerényletet követett el a bostoni maratoni befutójánál.

Keddre kisütött a nap, és hatalmas pocsolyák lettek a hóból a New York-i ChinatownbanForrás: AFP/Jewel Samad

Légi járatok százait törölték

A bostoni, newarki, New York-i és chicagói repülőtér forgalmában súlyos fennakadást okozott az időjárás, több száz járatot kellett törölni még kedden is.

Az O'Hare repülőtéren 48 centiméteres havat mértek, a Chicagóban lévő Cook megyei börtön 9 ezer rabja nem fogadhatott látogatót, mert az intézmény alkalmazottjainak 36 százaléka nem tudott eljutni a munkahelyére.

Chicagóban is van mit lapátolniForrás: AFP/Scott Olson

A mormota sem segít

A behavazott amerikaiak számára nem nyújtott reménysugarat Punxsutawney Phil sem: a mormota ugyanis kibújt hétfőn a lyukából Nyugat-Pennsylvaniában, és meglátta az árnyékát, akárcsak nálunk a medve – vagyis hosszú lesz még a tél.

A meteorológusok újabb havazást, fagyos szelet és fogcsikorgató hideget jeleznek előre a következő napokra.

Punxsutawney Phil, a pennsylvaniai kisváros időjós mormotájaForrás: MTI/Keith Srakocic