Diszkrimináció gyanújával feljelentést tett kedden egy civil szervezet, amiért egy vállalkozás "lehetőleg nem zsidó" infografikust keresett egy internetes álláshirdetésben.

"Ez az eset egy fajhoz, etnikumhoz vagy valláshoz való valós vagy vélt tartozáson alapuló nyilvános diszkrimináció, amelyet a törvény büntet" - mondta Aline Kremer, a feljelentést benyújtó SOS Racisme nevű jogvédő szervezet szóvivője.

A Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Nemzetközi Liga (Licra) a Jogok védelmezője nevű, az emberi és szabadságjogok tiszteletben tartását felügyelő független szervezethez fordult. A Franciaországi Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsa (CRIF) pedig jelezte: "elvárja, hogy vizsgálat induljon annak kiderítésére, vajon ki a felelős az ügyben".

A hirdetés hétfőn került fel a www.graphic-jobs.com internetes álláshirdető oldalra, de nem sokkal később már le is vette onnan az NSL Studio nevű párizsi grafikai ügynökség. A vállalkozás az oldalán közzétett közleményben az állította, hogy nincs köze a hirdetésben megjelent antiszemita jellegű megjegyzéshez, s feljelentést tett a párizsi ügyészségen annak kiderítésére, hogy ki a felelős annak közzétételéért.

"Az NSL Studio nyitott ügynökség, amely nem diszkriminál" - hangsúlyozta a vállalkozás. Azt is jelezte, hogy "a hirdetésért felelős személyt meghallgatjuk, eljárás indul és a szükséges intézkedéseket megtesszük, amennyiben kiderül, hogy ezért mi vagyunk a felelősek". A cég kedden délelőtt a Twiterren azt írta, hogy meghekkelték a hirdetésüket.

A Graphic-Jobs.com internetes oldal közleményben kért elnézést a történtekért, elismerve azt, hogy a hirdetés "sajnos átcsúszott a moderátorok szűrőjén és 35 percig látható volt az oldalon, mielőtt onnan törölték".