Tíz évvel ezelőtt hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki elsősorban az iszlám világban a Jyllands Posten dán lap, amikor Mohamed prófétáról készült karikatúrákat jelentettet meg. Jóformán az összes muszlim tüntetett ellene, a lap munkatársait pedig iszlamista szélsőségesek próbálták levadászni. Most, nem sokkal a Charlie Hebdo-mészárlást követően Nobel-Békedíjra jelölték a szerkesztőt, aki annak idején lehozta a kérdéses rajzokat.

A szerkesztőt, Flemming Rose-t, aki még ma is rendőri védelem alatt él, egy dán parlamenti képviselő, Michael Tetzschner jelölte a díjra. Ha a díjat egy, a szólásszabadság mellett következetesen, akár a saját kárán is kiálló ember kapja, az világos üzenet lenne, hogy nem járhatnak sikerrel azok, akik gyáva, civilek elleni támadások révén akarják korlátozni ezt a szabadságot, aláásva ily módon a népek közötti békét” – írta a Nobel-bizottságnak küldött levelében a képviselő.

Flemming Rose 2006-banForrás: AFP/Erik Refner

A Nobel-díj jelöltjeinek neveit bizalmasan kezeli a bizottság, de a jelölőknek - képviselőknek, kutatóknak, korábbi díjazottaknak - lehetőségük van nyilvánosságra hozniuk jelöltjeiket. Az idei jelöltek között van még Raef Badawi szaúdi blogger, akik ezer korbácsütésre ítéltek vallási vezetők megsértése miatt, illetve az amerikai államtitkokat kiszivárogtató Edward Snowden.