A többség elégedett a kormány teljesítményével

Bohuslav Sobotka
Vágólapra másolva!
Többnyire pozitív értékelést kapott a lakosságtól Bohuslav Sobotka szociáldemokrata cseh miniszterelnök és kormánya az első éves teljesítményéért. A hárompárti koalíciós kabinetet tavaly január 29-én nevezte ki hivatalába Milos Zeman cseh köztársasági elnök.
Vágólapra másolva!

A prágai CVVM közvélemény-kutató intézet januári országos felmérése szerint a koalíciós kormány eddigi teljesítményével a megkérdezettek 52 százaléka elégedett, 25 százalék elégedetlen. A többiek nem tudnak, vagy nem kívánnak véleményt nyilvánítani.

Hármas koalíció

A 17 tagú koalíciós kormányban a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) nyolc, az ANO (Igen) mozgalomnak hat, míg a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak (KDU-CSL) három minisztere van.

Bohuslav Sobotka Forrás: AFP/Thierry Charlier

"A Bohuslav Sobotka vezette koalíciós kormány élvezi a cseh közvélemény jelentős részének bizalmát. A korábbi kormányokkal összehasonlítva a közvélemény csak a Jan Fischer vezette átmeneti szakértői kormányt értékelte jobban" - olvasható a CVVM elemzésében.

51% elégedett

Sobotka miniszterelnök teljesítményével a megkérdezettek 51 százaléka elégedett, 40 százaléka elégedetlen. A kormányfő az ország második legnépszerűbb politikusa. A népszerűségi listát hónapok óta Andrej Babis, az ANO elnöke, kormányfő-helyettes és pénzügyminiszter vezeti.

A pénzügyminiszter a legnépszerűbb

Az egyetlen dolog, amellyel a megkérdezettek relatív többsége elégedetlenségét fejezte ki, a kormány személyi összetétele. Ezen a téren az elégedettek aránya 41 százalék, míg az elégedetleneké 46 százalék volt. A kabinet első hat hónapja után készített hasonló felméréshez viszonyítva azonban ezen a téren is mérsékelten kedvezően változott a helyzet a kabinet javára.