Litvánia fegyvereket adott át Kijevnek

Vágólapra másolva!
Litvánia átadott Ukrajnának bizonyos fegyvereket, amelyeket Kijev kért – közölte csütörtökön Brüsszelben újságírókkal a litván nemzetvédelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

Juozas Olekas az mondta: Litvánia humanitárius segítséget nyújtott Ukrajnának, gyógykezelésre fogadott sebesült ukrán katonákat, és ukrán kérésre bizonyos fegyvereket is adott át Kijevnek, de a szóban forgó fegyverek konkrét típusára nem tért ki.

"Meggyőződésünk, hogy Ukrajna a függetlenségéért és az európai demokrácia értékeiért harcol, és ebben a képességeinkhez mérten segítenünk kell neki" – hangsúlyozta a miniszter.

Az ukrajnai helyzet lehetséges kimenetele kapcsán Olekas megjegyezte: "Úgy gondolom, erre a kérdésre megtaláljuk a megoldást, mivel működnek a gazdasági szankciók, Ukrajnának is megvan a területe megvédéséhez szükséges fegyverzete és szándéka, és segítséget is kap. Úgy vélem, Oroszország meg fogja érteni, hogy baráti együttműködésben kell élnie a szomszédokkal, ahelyett, hogy katonai eszközökkel oldanák meg a problémákat".

Segítségnyújtás

Korábban Andrij Liszenko, a szakadárok ellen vívott "terrorellenes hadművelet" parancsnokságának szóvivője tájékoztatott arról, hogy Litvánia fegyvereket adott át Ukrajnának.

Olekas novemberben közölte, hogy országa 2015-ben 43,5 ezer euró (13,4 millió forint) értékben szándékozik segítséget nyújtani az ukrán hadseregnek, a litván hadsereg készleteiből feleslegessé vált felszerelésekkel.

A miniszter a BALTNEWS.lt hírportál szerint fontosnak nevezte a litván-lengyel-ukrán közös dandár tervezett felállítását, amelyre 2011 nyara óta készülnek.