Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egy neki tulajdonított pénteki közleményben azt állította, hogy meghalt egy általa fogva tartott amerikai nő egy jordán légitámadásban az észak-szíriai Rakkában. Jordánia szerint a hír hazugság.

Az állítólagos áldozat a huszonhat éves Kayla Jean Mueller, aki segélymunkásként dolgozott Szíriában, amikor 2013-ban elrabolták Aleppóban. A szélsőséges csoport hatmillió dollár váltságdíjat követelt az életéért.

A túsz nevét eddig nem fedték fel a Egyesült Államok hatóságai, mert féltették a testi épségét. A hír az iszlamista szélsőségesek internetes tevékenységét figyelő SITE nevű honlapon jelent meg. Az oldal több fényképet közölt egy lebombázott épületről, amely a közlemény szerint maga alá temette a túszt, de egyiken sem volt látható az állítólag életét vesztett nő. A közlemény szerint Iszlám Állam harcosok nem sebesültek meg a támadásban.

Régi trükk

Nasszer Dzsaude jordániai külügyminiszter az Iszlám Állam közleményét cáfolva egy Twitter-üzenetében azt írta: az iszlamista szervezet állítása "régi és beteges trükk, amelyet terroristák és despoták évtizedek óta használnak", kijelentik, hogy a túszaikkal légicsapások végeztek.

A The Daily Beast amerikai hírportál egy jordániai illetékesre hivatkozva azt írta, hogy a közleményben foglaltak hazugságok. "Ez csak egy újabb PR-akció", amellyel "éket akarnak verni" az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció tagjai közé - mondta a név nélkül nyilatkozó forrás.

Washington nem tud róla

Az amerikai külügyminisztérium és a Fehér Ház szóvivői közölték, nem tudják megerősíteni a túsz haláláról szóló jelentéseket. "Természetesen aggodalmunkat fejezzük ki közlemény miatt, de jelenleg nem rendelkezünk olyan bizonyítékkal, ami igazolni tudná az Iszlám Állam állítását" - mondta Bernadette Meehan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.