Állítólag meghalt egy amerikai nő egy jordán légicsapásban

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egy neki tulajdonított pénteki közleményben azt állította, hogy meghalt egy általa fogva tartott amerikai nő egy jordán légitámadásban az észak-szíriai Rakkában. Jordánia szerint a hír hazugság.
Vágólapra másolva!

Az állítólagos áldozat a huszonhat éves Kayla Jean Mueller, aki segélymunkásként dolgozott Szíriában, amikor 2013-ban elrabolták Aleppóban. A szélsőséges csoport hatmillió dollár váltságdíjat követelt az életéért.

A túsz nevét eddig nem fedték fel a Egyesült Államok hatóságai, mert féltették a testi épségét. A hír az iszlamista szélsőségesek internetes tevékenységét figyelő SITE nevű honlapon jelent meg. Az oldal több fényképet közölt egy lebombázott épületről, amely a közlemény szerint maga alá temette a túszt, de egyiken sem volt látható az állítólag életét vesztett nő. A közlemény szerint Iszlám Állam harcosok nem sebesültek meg a támadásban.

Régi trükk

Nasszer Dzsaude jordániai külügyminiszter az Iszlám Állam közleményét cáfolva egy Twitter-üzenetében azt írta: az iszlamista szervezet állítása "régi és beteges trükk, amelyet terroristák és despoták évtizedek óta használnak", kijelentik, hogy a túszaikkal légicsapások végeztek.

A The Daily Beast amerikai hírportál egy jordániai illetékesre hivatkozva azt írta, hogy a közleményben foglaltak hazugságok. "Ez csak egy újabb PR-akció", amellyel "éket akarnak verni" az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció tagjai közé - mondta a név nélkül nyilatkozó forrás.

Washington nem tud róla

Az amerikai külügyminisztérium és a Fehér Ház szóvivői közölték, nem tudják megerősíteni a túsz haláláról szóló jelentéseket. "Természetesen aggodalmunkat fejezzük ki közlemény miatt, de jelenleg nem rendelkezünk olyan bizonyítékkal, ami igazolni tudná az Iszlám Állam állítását" - mondta Bernadette Meehan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.