A Boko Haram jelentette fenyegetés miatt hat héttel elhalasztották a parlamenti és elnökválasztást Nigériában. Ezzel párhuzamosan öt nyugat-afrikai ország arra készül, hogy közös hadsereggel veszi fel a harcot az iszlamista szervezettel. Hogy ez így is történjen, az Afrikai Unió és az ENSZ jóváhagyása is kell.

Nigériában elhalasztják a jövő szombatra kiírt parlamenti és elnökválasztást, mert nem tudják garantálni a szavazók biztonságát az ország egész területén. A tervezett újabb dátum március 28.

Közben szombaton a kameruni fővárosban, Yaoundében több nyugat-afrikai ország – Nigéria mellett Csád, Kamerun, Niger és Benin – megállapodott, hogy 8700 fős közös regionális erőt állít ki a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni harcra.

Tüntetnek az iszlamisták ellen KamerunbanForrás: AFP/Reinnier Kaze

Csád már jelenleg is 2500 katonájával harcol Kamerun és Niger területén a Boko Haram ellen, amely nagy területet hasított ki magának Nigériában, és támadja a szomszédos országokat is. Az öt éve kezdődött konfliktus több ezer ember halálát okozta, és másfél millióan menekültek el a lakóhelyükről.

A felek szakértői három napon át tanácskoztak, és arra jutottak, hogy további tárgyalásokra van szükség az Afrikai Unióval, amely később  támogatást kérne a misszióhoz az ENSZ Biztonsági Tanácsától.

A haderő felállításának határidejét nem közölték, mint ahogyan azt sem, hogy mekkora lesz a költségvetése, és miből finanszírozzák.

Így pusztít a Boko HaramForrás: AFP/-

A Boko Haramnak az amerikai hírszerzés becslése szerint 4-6000 elszánt harcosa van, és saját államot hirdetett ki a hatalmába kerített területen.