Röviddel felszállás után visszafordult az AirAsia X egyik gépe, mert elromlott a gép az automatikus tolóerő-vezérlő rendszere. Öt órát keringtek Kuala Lumpur felett, mire leszállhattak.

Technikai problémák miatt röviddel felszállás után visszafordult az AirAsia X Malajziából Szaúd-Arábiába tartó járata, és órákig körözött a malajziai főváros, Kuala Lumpur felett, mire biztonságosan leszállhatott - közölte vasárnap az olcsó légi utakra specializálódott AirAsia X nevű társaság illetékese.

Tavaly december 28-án az AirAsia Indonéziából Szingapúrba tartó 8501-es járata negyven perccel a felszállás után 162 emberrel a fedélzetén a Jávai-tengerbe zuhant. A hatóságok eddig 100 tetemet hoztak felszínre a tengerből. 2001-es megalakulása óta a decemberi volt az első, halálos áldozatokat szedő repülőgép-szerencsétlenség, amely az AirAsia csoport nevéhez köthető.

Tolóerő-vezérlő

A vasárnapi incidenst követően Kamarudin Meranun, a társaság ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy az utasszállító automatikus tolóerő-vezérlő rendszere 45 perccel a felszállás után elromlott. Ezután a pilóták kézi tolóerő-vezérlőre váltottak át, és folytathatták volna az utat, mégis úgy döntöttek, hogy visszafordulnak, mivel a tíz óráig tartó repülőútnak még a tizedét sem tették meg.

Meranun szerint, az Airbus A330 típusú gépnek ezután négy órán át kellett köröznie Kuala Lumpur felett, hogy megfelelő mennyiségű üzemanyagot égessen el, és megakadályozzanak egy "rázósabb földet érést". "Ez nem vészhelyzet, és nem biztonsági probléma, hanem csupán elővigyázatossági intézkedés. Számunkra a biztonság a legfontosabb.”

Az utasokat végül másik géppel indította útnak  Dzsiddába a légitársaság.