Az ukrán hadsereg szerint 1500 orosz katona érkezet ukrán területre a hétvégén, hadi felszereléssel együtt. Közben úgy tűnik, szerdára megszülethet a békemegállapodás, de a részletek még nem ismertek.

Legalább 1500 orosz katonát, 170 harci járművet, illetve 300 hadi felszerelést vittek be ukrán területre a hétvégén - közölte az ukrán hadsereg hétfőn. Többek között Grad rakétarendszerek, teherkocsik, tartálykocsik, autók voltak a szakadárok kezén lévő területre érkezett konvojban - jelentette az AFP hírügynökség.

Ukrajna és a nyugati államok azzal vádolják Moszkvát, hogy embererővel, fegyverekkel és utánpótlással támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat. Az oroszok tagadnak. Sőt, Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyugati államokra kente a felelősséget az egész ukrajnai helyzetért az egyik egyiptomi lapnak adott interjúban.

Oroszbarát fegyveres a donyecki reptérnélForrás: AFP/Dominique Faget

Demilitarizált övezet

Eközben úgy tűnik, szerdára megszülethet egy békemegállapodás a felek között. Egyelőre nem ismertek a tervezet részletei, de a BBC szerint egy 50-70 kilométer széles fegyvermentes övezetet alakítanának ki a jelenlegi frontvonal két oldalán.

Vasárnap telefonon is egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök, és bejelentették, négyoldalú csúcstalálkozó valószínű majd a fehérorosz fővárosban, Minszkben, ha addig sikerül megegyezni a részletekről.

Ukrán páncélos LuganszknálForrás: AFP/Volodymyr Shuvayev

Az orosz elnök szóvivője tagadta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Angela Merkel német kancellár azzal fenyegette meg Putyint, hogy tovább szigorítják a szankciókat, ha nem írja alá a megegyezést. Eközben az EU külügyminiszterei Brüsszelben megállapodtak a szankciók további kiterjesztéséről, igaz, egy hétre felfüggesztették az életbe léptetését.

Ukrajnában eközben Debalcevo környékén tapasztalhatók heves harcok. Az elmúlt egy napban legalább kilenc ukrán katona vesztette életét. A BBC szerint a harcoknak már összesen 5300 halálos áldozata van, és másfélmillió ember menekült el otthonából.