Elhunyt a japán szupervonatok formatervezője

ekuan kenji
Vágólapra másolva!
Meghalt Ekuan Kendzsi japán ipari formatervező. Kultikus motorkerékpárt, szupervonatokat, ikonikus szójaszószos üveget is tervezett. A lerombolt Hirosimából merített ihletet.
Vágólapra másolva!

Meghalt vasárnap Tokióban Ekuan Kendzsi japán formatervező. A nyolcvanhat évesen szívelégtelenségben elhunyt dizájner nevéhez fűződik egy ikonikussá szójaszószos üveg, két szupervonat és a Yamaha egyik kultikus motorkerékpárja is.

Eredetileg szerzetes volt, sugárbetegségben elhunyt édesapja helyére lépett az egyik hirosimai templomban, később azonban a formatervezői pályára ment. A rangos Tokiói Nemzeti Szépművészeti és Zenei Egyetemen végzett 1955-ben, két évvel később GK Industrial Design Associates néven tervezőirodát alapított, amely jelenleg is működik GK Design Group néven.

Ekuan Kenji lés a híres üveg Forrás: Csanádi Márton

1961-ben a Kikkoman Corp. részére tervezte meg ikonikussá vált hasas, piroskupakos szójaszószos üvegét, amely hamarosan elterjedt egész Japánban, sőt külföldön is.

Az ő nevéhez fűződik a sajátos formájú Komacsi nagysebességű vonat, amely Japán északi részével köti össze Tokiót, és a Narita Express, a Tokió belvárosa és a japán főváros repülőtere, a Narita Airport között ingázó szupervonat. Ekuan tervezte a kultikussá vált Yamaha VMAX motorkerékpárok újabb változatát is.

A Komacsi-expressz Forrás: Wikimedia Commons

Formaterveihez az atombomba által romba döntött Hirosima maradványaiból merített ihletet, alapelvének

mindenki számára hozzáférhetővé tételét vallotta. Munkásságáért szinte minden jelentős japán és külföldi formatervezési díjat megkapott, elnyerte hazája legmagasabb kitüntetését, a Felkelő Nap érdemrendjét is. 1976-ban a Formatervezési Irodák Nemzetközi Tanácsának elnökévé választották.