Jól érezte magát a szexpartikon a volt IMF-vezér

szerb gazdaság, kormányátalakítás, dominique strauss-kahn
Vágólapra másolva!
A csoportosan elkövetett kerítéssel megvádolt Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap volt főigazgatója megerősítette az észak-franciaországi lille-i büntetőbíróság előtt: nem tudott arról, hogy a számára szervezett szexpartikon prostituáltakkal is találkozott. A volt politikus azt is tagadta, hogy részt vett az estek szervezésében.
Vágólapra másolva!

A francia közgazdászt, aki 2012 előtt a francia elnökválasztás egyik legesélyesebb baloldali jelölt-aspiránsának számított, azzal gyanúsítják, hogy egyik legfőbb haszonélvezője volt több 2008 és 2011 között Párizsban és Washingtonban szervezett szexpartinak.

Strauss-Kahn korábban már elismerte, hogy részt vett a partikon, de azt állította: nem tudott arról, hogy ott prostituáltakkal találkozott, és azt sem, hogy a nők utazásait nagyvállalatok számláiról finanszírozták.

Egy tucatnyi orgián vett részt

A volt IMF-vezér első meghallgatásán hangsúlyozta, hogy nem követett el "sem bűncselekményt, sem szabálysértést", s elítélte, hogy a vizsgálóbírók eltúlozzák a barátai által szervezett szexpartik gyakoriságát és az ott történteket.

"A vádat olvasva frenetikus aktivitást képzelünk el, mert a dátumokat pontatlan módon összekeverték. Nem volt ilyen féktelen aktivitás" - mondta Strauss-Kahn, aki állítása szerint három éven át, évente mintegy négy alkalommal, azaz

Nem szervezte, csak élvezte

A volt IMF-vezér azt is tagadta, hogy az estek szervezésében közreműködött. "Semmilyen szerepem nem volt ezen estek megszervezésében. Semmilyen est megszervezésére nem volt akkoriban időm" - mondta Strauss-Kahn, akik szabados szellemű felnőtt emberek között, beleegyezéssel történt szexuális kapcsolatoknak állította be a találkozókat.

Dominique Strauss-Kahn Forrás: AFP/Martin Bureau

A sötét öltönyt és szürke nyakkendő viselő politikus-közgazdász higgadt és nyugodt volt a több órás tárgyalás alatt, akkor is, amikor az egykori prostituáltak részletes tanúvallomását hallgatta végig. A nők szerint nem volt titok, hogy pénzt kaptak a szolgáltatásaikért.

Strauss-Kahnt egyébként a Femen nőjogi szervezet aktivistái várták a bíróság előtt. Amikor a fedetlen keblű három nő "Stricik vagy ügyfelek, mind bűnösek" felkiáltással megpróbálta magát rávetni a volt IMF-vezér gépkocsijára, a rendőrök lefogták és elvezették őket.

Femen aktivista mászik Dominique Strauss-Kahn volt IMF elnök kocsijára a franciaországi Lilleben Forrás: AFP/Denis Charlet

Ő volt a megrendelő

A vizsgálóbírók szerint Strauss-Kahn nem egy egyszerű "ingyenes fogyasztó" volt a barátai által szervezett esteken, hanem azokat kifejezetten az ő megrendelésére szervezték, s azoknak a legfőbb haszonélvezője volt. A vádhatóság bizonyítékként egy általa rendelkezésre bocsátott párizsi lakást és az ügy legfőbb szereplőinek küldött SMS-eket mutatta be, amelyek alapján a vád szerint a volt IMF-vezér "a szexuális igényeit kielégítő rendszert" működtetett.

Az ügy többi vádlottja is tagadta, hogy kerítő lenne. "Soha nem éreztem úgy, hogy tiltott dolgot csinálok" - mondta Fabrice Paszkowski üzletember, aki a szexpartikat szervezte. Elmondása szerint befolyást remélt attól, hogy szívességet tesz egy olyan fontos embernek, mint akkoriban Strauss-Kahn volt.

10 évet is ülhet

Amennyiben bebizonyosodik a vád,

. A 65 éves volt szocialista pénzügyminiszter mellett 13 másik személy, köztük a lille-i Carlton Hotel dolgozói, egy rendőr, egy ügyvéd és több nagyvállalkozó ellen is üzletszerű kéjelgés elősegítése a vád az eljárásban.