A Nemzeti Gárda egységeit is bevetették kedden a massachusettsi rendkívüli hóhelyzet miatt elrendelt szükségállapot nyomán.

Charlie Baker massachusettsi kormányzó közölte, hogy a hóeltakarításban 500 katona vesz részt, és a munkálatokhoz New York és Vermont állam is kölcsönzött nehézgépeket. Bejelentette, hogy két hóolvasztó berendezés megvásárlása adott utasítást, ezek óránként 120 tonna havat tudnak felolvasztani.

Csaknem két méter hó

Az állam keleti részén az elmúlt két hét leforgása alatt több mint 180 centiméter hó esett ki. A területet három hét alatt immár harmadszor sújtotta hóvihar, az elmúlt három nap alatt 60 centiméternyi csapadék hullott.

Csaknem két méter hó esett az elmúlt két hétben MassachusettsbenForrás: AFP/Scott Olson

Kedden a bostoni autópályán egy rendőr vezetett le egy szülést egy elakadt autóban. A massachusettsi Rocklandben a hó terhe alatt beszakadt egy hangszerbolt tetejének egy 30-szor 30 méteres szelvénye, maga alá temetve a néhai extravagáns előadóművész, Liberace egyik strasszokkal kirakott, mintegy félmillió dollár értékűre becsült zongoráját.

Áll a tömegközlekedés

Bostonban kedden néhány buszjárat kivételével állt a napi átlagban csaknem egymillió utast szállító tömegközlekedés, az iskolákban pedig szünetelt a tanítás. A városban felháborodást keltett, hogy Beverly Scott, az MBTA közlekedési vállalat igazgatója kevéssel a hétfő esti csúcsforgalom előtt állította le a metrót, a trolikat és a helyi érdekű vasutat.

Az Egyesült Államoknak a hóvihar által érintett északkeleti államaiban vasárnap óta 3100 repülőjáratot töröltek.

Az előrejelzések szerint a térségben csütörtökre újabb 7,5-15 centiméternyi csapadék várható.