Semmit nem érzett a kivégzéséből az élve elégetett jordániai pilóta – állítják szaúd-arábiai szakértők. A 26 éves Maáz al-Kaszaszbét ketrecbe zárva gyújtotta fel az Iszlám Állam, hogy eltérítse Jordániát az Egyesült Államok vezette koalícióban való részvételtől. 

A szaúdi Burnews.com honlapon megjelent írás szerint az Iszlám Állam fegyveresei elismerték, hogy erősen benyugtatózták áldozatukat, hogy ne sikoltozzon, így a pilótának fogalma sem volt arról, hogy mi történik vele.

Jordániában rengetegen tüntettek a pilóta kivégzése utánForrás: AFP/Khalil Mazraawi

Nem érzett fájdalmat

A cikk meg nem nevezett „megfigyelőket” is megszólaltat, ők a brutális videó tanulmányozása után mind azt állították, hogy Maáz al-Kaszaszbe érzékelésért felelős szervei szinte azonnal elégtek, ezért sem érzett fájdalmat. A tragikus sorsú pilóta nyugodtsága sem bátorságának és hősiességének, hanem az erős nyugtatóknak köszönhető – állították.

„Kaszaszbe eszméletlennek tűnik a videón, mint akinek fogalma sincs róla, mi is történik vele. Nem azért tűrte csöndben a kivégzést, mert nem félt” – írta a lap.

Brutális megtorlás

Pilótája kivégzését követően Jordánia azonnal kivégezte az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat két bebörtönzött tagját, köztük Szajjida ar-Risávit, akinek a szabadon bocsátását követelték a dzsihádisták a decemberben foglyul ejtett pilótáért cserében.

Megtorlásként pedig Jordánia légicsapásokat indított az Iszlám Állam ellen, kiképzőközpontokat, fegyver-és lőszerraktárakat bombázott.