Az Egyesült Államok reális célja az lehet, hogy egy szabályokon alapuló rendszer felállítására használja a diplomáciát mindenütt, ahol csak képes erre, de közben legyen tudatában annak, hogy ez nem mindig fog sikerülni - jelentette ki a Vox hírportálon hétfőn megjelent terjedelmes interjújában Barack Obama amerikai elnök.

Az általános hírekkel foglalkozó portált tavaly hozta létre a feltörekvő amerikai online médiacégek közé tartozó Vox Media csoport. A híroldalnak ez az első interjúja az amerikai elnökkel. A terjedelmes beszélgetés felöleli a bel- és a külpolitika, a bel- és külgazdaság számos területét, és a Vox az interjút tematikus fejezetekben közli. Az interjú megszületése egy újabb jele annak, hogy az Obama-kormány minél szorosabb kapcsolatot akar kiépíteni az úgynevezett Y nemzedék - a 20. század végén születettek - által alapított médiákkal.

Van cél, de látják a realitást

"Minden jó külpolitika célja az, hogy legyen elképzelése, törekvései és eszményei, de közben elfogadja a világot olyannak, amilyen, és kigondolja, hogy mely pontokon és hogyan teheti jobbá ezt a világot. De ez valóban csak a korábbi állapotnál jobbat jelenthet, tökéleteset nem. Összességében a világ a kevesebb erőszak, a kevesebb viszály, a több tolerancia és a kisebb szegénység felé tart" - állapította meg az elnök.

Barack ObamaForrás: AFP/Saul Loeb

Ezekre ébredek minden reggel

"Már beszéltem erről, és szerintem néhányan Washingtonban azt mondták erre magukban: az elnök nem vesz tudomást arról, hogy mekkora káosz, mennyi szörnyűség van a világban. Természetesen, tudomást veszek ezekről, mindennap foglalkozom velük. Ezekre ébredek minden reggel. Kapok egy vastag iratköteget, amely tele van emberek halálával, rombolással, viszályokkal, káosszal. Ezzel a jelentéssel ülök le a reggeli teámhoz" - mondta.

Biztonságosabbá tenni a Földet

Kijelentette: Amerika általános célja továbbra is vezető hatalomnak maradni a világban, és e helyzetből biztonságosabbá tenni a Földet, újabb nemzetközi szabályokat alkotni, még jobban érvényesíteni az emberi jogokat, a szólás szabadságát, a vallási türelmet. "Ezek a törekvések idővel összeadódnak, és biztos vagyok abban, hogy van értelme megmaradnunk idealistának, józannak a világ állapotának felmérésében, szembe tudunk nézni a veszélyekkel anélkül, hogy felnagyítanánk azokat. Teljesen bizonyos vagyok abban, hogy Amerika a század hátralévő részében is nélkülözhetetlen ország lesz, éppen úgy, mint az elmúlt évszázadban".