Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy Jemen a belháború szélére sodródott

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Nemzetek Szervezet arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy haladás mutatkozik ugyan Jemenben a szemben álló felek tárgyalásain a politikai rendezés irányába, ám az ország a belháború szélére sodródott és a káosz kedvez az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi erősödésének.
Vágólapra másolva!

"Jemen a szemünk látta omlik össze, amit nem nézhetünk tétlenül. Meg kell tennünk minden lehetségest azért, hogy segítsünk Jemenen, visszahúzzuk a szakadék széléről és ne akadjon el a helyzet politikai rendezése" - mondta Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanácsnak. Helyzetértékelése szerint Jemen még mélyebb zűrzavarba süllyedt azután, hogy a felkelő síita húszik magukhoz ragadták a hatalmat és uralmukat kiterjesztették az ország jókora részére, a tartományok felére.

Csütörtökön az al-Kaidához kapcsolódó fegyveresek is elkönyvelhettek némi harci sikert: elfoglaltak egy katonai támaszpontot az ország déli részén és foglyul ejtettek katonákat. A jemeni helyzet ingatagságát mutatja, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország biztonsági gondok miatt szerdára megszüntették jemeni nagykövetségeik működését, megkezdték azok bezárását. A lépés arra enged következtetni, hogy az említett három ország nem javulásra számít Jemenben - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.