Újabb várost támadott meg a Boko Haram

boko haram, nigéria, iszlamisták
QUALITY REPEAT A screengrab taken on August 24, 2014 from a video released by the Nigerian Islamist extremist group Boko Haram and obtained by AFP shows alleged members of the Nigerian Islamist extremist group Boko Haram at an undisclosed location. Boko Haram's leader said he has created an Islamic caliphate in a northeast Nigeria town seized by the insurgents earlier this month. "Thanks be to Allah who gave victory to our brethren in (the town of) Gwoza and made it part of the Islamic caliphate," Abubakar Shekau said in the 52-minute video. AFP PHOTO / BOKO HARAM RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BOKO HARAM" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENT - AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION
Vágólapra másolva!
A Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista szervezet tagjai szombat reggel támadást intéztek az északkelet-nigériai Gombe város ellen – jelentették helyi források.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a terrorszervezet több száz, erősen felfegyverzett harcosa tört be a városba helyi idő szerint reggel 8 óra körül, miután elfoglalták a Gombe peremén fekvő katonai ellenőrzőpontot.
A városban azóta szüntelen a fegyverropogás és robbanások hallatszódnak. A szélsőségesek egy rendőrőrsöt is felgyújtottak. A Reuters brit hírügynökség információi szerint a katonák elmenekültek az iszlamisták elől.

Helyszíni beszámolók szerint a város lakosságán pánik lett úrra, sokan a környező hegyekbe menekültek, mások bezárkóztak az otthonukba. Helyi lakosok közölték, hogy Gombe fölött többször is átrepült egy katonai repülőgép, a fegyveres erők azonban egyelőre nem avatkoztak be. A hadsereg egyelőre nem kommentálta a történteket.

Újabb támadást intéztek a Boko Haram katonái Forrás: AFP/Ho

A Boko Haram az elmúlt hónapokban több várost és falut foglalt el Nigéria többségében muszlimok lakta északkeleti részén, ahol a saríán (iszlám törvénykezés) alapuló iszlám államot akar létrehozni. Hivatalos adatok szerint 2009 óta a terrorcsoport több mint 13 ezer ember halálát okozta az afrikai országban.
Nigéria, valamint Csád, Kamerun, Niger és Benin nemrégiben abban állapodott meg, hogy 8700 fős közös regionális erőt állít ki a Boko Haram elleni harcra.