A Tesco tízezer munkahelyet szüntetne meg

Tesco, Clubcard
Vágólapra másolva!
A brit illetőségű nemzetközi áruházlánc, a Tesco világszerte tízezer munkahelyet tervez megszüntetni, és 43 veszteséges áruházát bezárja Nagy-Britanniában, forgalma csökkenésének következményeivel küzdve - írta a The Sunday Telegraph című brit lap vasárnap.
Vágólapra másolva!

A munkahelyekből hatezret a központban, illetve a 43 áruház bezárása miatt számolnak fel, a többit pedig az általános átszervezés miatt. A Tesco januárban, amikor a 43 üzlet bezárását először közölte, még csak kétezer munkahely megszűnését jelezte.

Más takarékossági és szervezési intézkedéseket is bejelentett, egyebek között törli további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését, és nem fizet osztalékot a 2014/15-ös üzleti év után. Ebből mindenekelőtt sok száz árucikk árának csökkentését akarja finanszírozni, hogy visszaszerezze vevőit.

Tesco Clubcard Forrás: Tesco

A vállalat köztes eredményjelentése szerint a január 3-ával zárult 19 hétben a nagy-britanniai értékesítés - azonos eladótérre, üzemanyag-forgalmazás nélkül számolva - 2,9 százalékkal csökkent éves összevetésben, vagyis már sokkal kisebb mértékben, mint a tavalyi második negyedévben, amikor 5,4 százalékos éves visszaesést mértek. A külföldi érdekeltségek közül Magyarországon ugyanebben az időszakban és ugyanígy számolva 2,5 százalékkal, az időszak átlagán belül a karácsonyi szezonban 4,2 százalékkal nőtt a Tesco forgalma.