Azonosították a terrortámadások elkövetőjét

Vágólapra másolva!
Azonosították vasárnap a koppenhágai kettős terrortámadás elkövetőjét. A helyi média szerint a 22 éves fiatalember két héttel ezelőtt töltötte le börtönbüntetését, amelyet egy erőszakos bűncselekmény miatt szabtak ki rá.
Vágólapra másolva!

Az Ekstra Bladet című dán napilap tájékoztatása szerint egy Omar el-Hussein nevű dán állampolgár követte el a két ember halálát okozó támadásokat. A rendőrség közölte, hogy a bandatagként ismert fiatalembert 2013-ban ítélték letöltendő börtönbüntetésre, amiért megkéselte egy utastársát egy vonaton.

Az első támadás szombat délután történt Koppenhágában: a támadó automata fegyverrel belőtt a Krudttoenden kulturális központ ablakán, ahol épp a véleménynyilvánítás szabadságáról tartottak előadást, és az előadó egy svéd művész, Lars Vilks volt, aki korábban karikatúrát készített Mohamed prófétáról. Testőrei elrántották a művészt, akit így nem ért lövés, de az 55 éves Finn Noergaard dokumentumfilmes meghalt, három rendőr pedig megsebesült.

A másik, éjfél utáni lövöldözésnek egy zsinagógánál Dan Uzan fiatal zsidó biztonsági őr esett áldozatul, és két rendőr megsebesült. A támadót később a rendőrök tűzharcban lelőtték. A nyomozók azt mondták a sajtónak, hogy gyanújuk szerint az elkövető a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap elleni január eleji párizsi merényletet akarta utánozni, és olyan dzsihadista szervezetek propagandája inspirálhatta őt, mint például az Iszlám Állam.