Izraelbe való bevándorlása buzdított Netanjahu

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu antiterrorista fellépéseket ígért
Vágólapra másolva!
Izraelbe költözésre buzdította az európai zsidókat Benjámin Netanjahu miniszterelnök a koppenhágai merényletek nyomán a szokásos vasárnapi kormányülés kezdetén.
Vágólapra másolva!

„Ismét zsidókat öltek meg Európa földjén csak azért, mert zsidók voltak” – mondta Netanjahu, és a szélsőséges iszlamista merénylethullám és az antiszemita terrorakciók további folytatását jósolta a koppenhágai Krystalgade zsinagóga őrének éjszakai lelövése után.

„A zsidók nyilván védelmet érdemelnek minden országban, de azt mondjuk nekik, testvéreinknek, hogy Izrael az otthonotok” – hangsúlyozta a megbeszélésre előkészített közleményében a miniszterelnök.

Felkészültek

„Felkészülünk egy tömeges európai bevándorlási hullámra, és erre szólítunk fel. Azt szeretném mondani minden európai, és bárhol máshol élő zsidónak, hogy Izrael minden zsidó hazája, amely tárt karokkal várja őket” – tette hozzá Netanjahu.

Benjamin Netanjahu az antiszemita támadások folytatását jósolta Forrás: AFP/Abir Sultan

A támadás egyik halálos áldozata a harmincnyolc éves izraeli származású Dan Uzan, a koppenhágai zsidó közösség tagja volt, aki egy bár micván, egy zsidó közösségbe fogadási szertartáson biztonsági őrként dolgozott a zsinagóga bejáratánál szombat éjjel.

„Elfogadhatatlan”

A diaszpóraügyi miniszter feladatkörét is ellátó Naftali Bennet vasárnap telefonon beszélt a dániai zsidók képviselőivel és részvétét fejezte ki a történtek miatt. „Izrael állama Önök mellett áll ezekben a nehéz időkben és kész bármiképpen segíteni” – áll Bennet hivatalának közleményében.

„Elfogadhatatlan, hogy Európa utcáin zsidókat lőjenek agyon, nem hagyjuk, hogy a zsidók az antiszemita támadások könnyű célpontjai legyenek” – tette hozzá az izraeli politikus.

Avigdor Lieberman is mélyen elítélte a támadást Forrás: AFP/Michal Cizek

Frontvonal

Avigdor Liberman külügyminiszter szerint a hétvégi koppenhágai terrormerényletek „azt bizonyítják, hogy szükség van egy valóban megalkuvásmentes háborúra az iszlám terror és annak okai ellen”.

Az izraeli diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a „merényletek megerősítik, amit évek óta mondunk, hogy elsőként Izrael és a zsidók tapasztalják meg a terrort, mert a Nyugat és a szabad világ terror elleni háborújának a fontvonalában állnak”– tette hozzá.