Születésnapi buli a halott diktátor tiszteletére

KIM Dzsong Il; KIM Dzsong Un Phenjan, 2015. február 16.
A Rodong Sinmun észak-koreai kommunista pártlap által közzétett képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (k) magas rangú katonai vezetők kíséretében meghajo
Phenjan, 2015. február 16. A Rodong Sinmun észak-koreai kommunista pártlap által közzétett képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (k) magas rangú katonai vezetők kíséretében meghajol édesapja, Kim Dzsong Il bebalzsamozott holtteste előtt a phenjani Kumszuszan-emlékpalotában lévő mauzóleumban 2015. február 16-án, Kim Dzsong Il születésének 74. évfordulóján. (MTI/EPA/KCNA)
Vágólapra másolva!
Tűzijátékkal, katonai előléptetésekkel és a jelenlegi észak-koreai vezetőnek szóló hűségesküvel ünnepelték Kim Dzsong Il születésnapját a kommunista ázsiai államban.
Vágólapra másolva!

„A ragyogó csillag napjának” nevezik Észak-Koreában február 16-át, Kim Dzsong Il születésnapját. A jelenlegi diktátor apja a hivatalos életrajzok szerint 1942-ben született (a CNN szerint azonban egyes források egy évvel korábbra teszik a születését) és 2011-ben hunyt el.

Kim Dzsongun az ünnep alkalmából vasárnap este több tucatnyi katonatisztet léptetett elő, éjfélkor pedig ellátogatott az apja mauzóleumába – számolt be az AFP francia hírügynökség.

Kimet az apja mauzóleumába is elkísérték magas rangú katonai vezetők Forrás: MTI/YONHAP/RODONG SINMUN/Rodong Sinmun

Tiszteletteljes meghajlás

Kim magas rangú párt és katonai vezetők társaságában mélyen és „a legnagyobb alázattal” meghajolt az apja előtt, a fővárosiak pedig nagyszabású tűzijátékban gyönyörködhettek egykori vezetőjük emlékére.

Kim Dzsong Il és apja, a kommunista Észak-Koreát alapító Kim Ir Szen születésnapja és haláluk évfordulója jelentős állami ünnep annak ellenére, hogy a Human Rights Watch emberjogi szervezet a hétfői születésnapra időzített közleményében emlékeztetett: Kim Dzsong Il a „világ egyik legbrutálisabb és legelnyomóbb” kormányzatát irányította.

Magas rangú politikusok és katonai vezetők hűségesküt tettek a Kim-dinasztiának Forrás: MTI/EPA/YONHAP/KCNA/-------------------

Éhezés és elnyomás

Kim 17 éves uralma alatt „szisztematikus emberiesség elleni bűncselekményeket követett el a saját népe ellen”, hangsúlyozta az amerikai székhelyű szervezet, amely utalt arra is, hogy ekkor tapasztalta meg az ország történelme legsúlyosabb éhínségét.

Hűségeskü a fiúnak

Az állami televízió is közvetítette azt a találkozót, amelyen az ünnep alkalmából több ezer magas rangú tisztségviselő és katonatiszt esküdött hűséget a Kim-dinasztiának, amely immár hét évtizede irányítja az országot.

Kim később egy újonnan vásárol An-148-as repülőgép fedélzetéről megtekintette az ország vezető tudósai számára épülő lakótelepet. Apjával ellentétben, aki gyűlölt repülni, ezért külföldre is mindig vonattal utazott, Kim Dzsongun szenvedélyesen szereti a repülőgépeket.

Az ünnepségek közé tartozott egy szinkronúszó csapat előadása is Forrás: MTI/EPA/YONHAP/KCNA/-------------------

Katonai parádé és édesség

Hétfőn nagyszabású katonai parádét, hazafias dalfesztivált, táncbemutatókat és egyéb ünnepségeket rendeztek Phenjanban Kim Dzsong Il tiszteletére.

A fővárosiak különböző árucikkeket, a gyerekek pedig édességeket kaptak az államtól ajándékba – számolt be a CNN.