Olcsó gázt kap, aki kilép a sorból

Vlagyimir Putyin látogatása
Fotó: Dudás Szabolcs
Vlagyimir Putyin látogatása Fotó: Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
A külföldi sajtó elsősorban a gázmegállapodás kapcsán elemezte, mit nyert Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin az orosz elnök budapesti látogatásával.
Vágólapra másolva!

A New York Times értékelése szerint Putyin budapesti látogatása meglehetősen visszafogott volt, és nem annyira egy új diplomáciai hódítást tűnt demonstrálni, mint inkább azt, mennyire beszűkült az orosz elnök külpolitikai mozgástere.

A lap varsói tudósítója Krekó Pétert, a Political Capital igazgatóját idézte, aki nem tartja véletlennek a visszafogottságot Magyarország részéről. „Orbán elég későn döbbent rá, hogy bár teljesen rendjén való volt üzletet kötni Oroszországgal az ukrán válság előtt, azóta ezt már nem ugyanúgy értékelik” – mondta.

Vlagyimir Putyinés Orbán Viktor Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Putyin kérte

Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő is nyilatkozott a lapnak, aki úgy vélekedett, hogy a látogatás az orosz elnöknek volt fontosabb. „Putyin kérte a látogatást. Orbánnak kínos volt a dolog, de nem utasíthatta el” – fogalmazott.

A lap emlékeztetett Angela Merkel német kancellár minapi budapesti látogatására, és arra is, hogy sok magyar szemében szálka a kapcsolatok felmelegítése Oroszországgal a hosszan tartó szovjet megszállás miatt.

Kihívás Európa számára

Az oroszbarát magyar kormánynak felajánlott kedvező gázszállítási feltételek kihívást jelentenek Európa számára – emelte ki a Wall Street Journal. Az amerikai gazdasági lap emlékeztetett, hogy Putyin megpróbál éket verni az Európai Unióban, és ehhez kihasználja az energiafüggőséget és a politikai megosztottságot.

A lap szerint a látogatás része annak a politikának, ahogyan Orbán egyensúlyozni próbál Kelet és Nyugat között. Felidézte a magyar politika brüsszeli bírálatait, az „illiberális demokráciák” dicséretét a kormányfő részéről, valamint azokat az előnyöket, amelyeket Orbán már eddig learatott a szorosabb magyar-orosz kapcsolatoknak köszönhetően, akárcsak a 2009-es „büntetést”, amikor Oroszország elzárta az Ukrajnán keresztül vezető gázvezetéket, így Magyarországnak csökkentenie kellett a legnagyobb ipari fogyasztók ellátását.

Rendőrségi helikopterek a város felett. A fél várost megbénította az orosz elnök Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Jutalom annak, aki kilép a sorból

A Los Angeles Times „Magyarország gázszerződést kapott Putyin fogadásáért, a Nyugat sorainak megbontásért” címmel számolt be az orosz elnök látogatásáról, és megemlítette a hétfői Putyin-ellenes tüntetést is.

A lap idézte Tóbiás Józsefet, az MSZP vezetőjét, és emlékeztetett arra, hogy Orbán, aki az 1980-as években a szovjet befolyás egyik legélesebb bírálója volt, mára Putyin egyik legerősebb európai szövetségese lett.

Nem mindenki örült Putyinnak: Femen aktivista tüntet a látogatás ellen Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Egyébként is olcsóbb lenne a gáz

A brit Financial Times azt emelte ki beszámolójában, hogy elemzők szerint a gáz ára az új megállapodás nélkül is csökkent volna, mert a Gazprom azt az olaj árához köti.

A paksi egyezménnyel kapcsolatban idézte Szél Bernadettet, az LMP társelnökét, aki úgy vélekedett, hogy Oroszország képtelen lesz az eredeti terveknek megfelelően finanszírozni a felújítást.

A lap is megszólaltatta Krekó Pétert, aki szerint „valahogy meg kellett magyarázni a látogatás bizarr időzítését”. „Kérdéses, hogy egyáltalán szükség volt-e erre az új gázszerződésre. De Orbán populista politikája számára fontos elem az olcsó energia” – mondta az elemző.