Az oroszbarát szakadárok felmondanák a tűzszünetet

HORIZONTAL WAR WAR AND CONFLICT POLITICAL CRISIS REBELLION SNOW WINTER MILITIAMAN REBEL WEAPON SEPARATIST ROCKET LAUNCHER FIRING BATTLE
Pro-Russian rebels stationed in the eastern Ukrainian city of Gorlivka, Donetsk region, launch rockets from Grad launch vehicles on February 18, 2015. Ukrainian troops pulled out of the hotspot eastern town of Debaltseve after it was stormed by pro-Russian rebels in what the EU said was a "clear violation" of an internationally-backed truce. AFP PHOTO / ANDREY BORODULIN
Vágólapra másolva!
A Donyecki Népköztársaság egy vezetője csütörtökön értésre adta: egyoldalúan felmondják a tűzszünetről is rendelkező múlt heti minszki megállapodásokat, ha az ukrán fegyveres erők folytatják a szakadár régió városainak lövetését.
Vágólapra másolva!

"Ha az ukrán fegyveres erők lőni fogják a DNR városait, lakott településeit és elővárosait, a DNR haderejének állásait, akkor egyoldalúan kinyilvánítjuk, hogy felmondjuk a minszki megállapodást" - jelentette ki Eduard Baszurin.

A donyecki felkelők parancsnoki stábjának helyettes vezetője arról is beszélt csütörtök esti sajtótájékoztatóján, hogy a Donyec-medencei felkelők "felszabadítottak" minden lakott települést a debalcevei katlan körül.

Grad rakéták Debalcevénél - 2015. február 18-i felvétel Forrás: AFP/Andrey Borodulin

Délkelet-Ukrajnában a Krím félsziget Oroszország általi elszakítását követően, 2014 áprilisában kezdődtek fegyveres harcok a Kijevből irányított ukrán fegyveres erők, valamint a donyecki és luhanszki népköztársaságok Moszkva támogatását élvező felkelői között.

A stratégiai fekvésű Debalceve városát szerdán foglalták el a felkelők, az ukrán katonák elhagyták a körzetet, a Rosszija 24 orosz állami televízió képsorai szerint sok harci technikát - a többi között páncélozott szállító harcjárműveket és fegyvereket - maguk mögött hagyva. A szembenálló felek csütörtök esti közlése szerint a tűzszünetet pillanatnyilag a frontvonal egész hosszában betartják, nincsenek hírek harci cselekményekről.