Elsikkasztott ENSZ-segélyre bukkantak Ukrajnában

Elsikkasztott ukrán ENSZ-segély
Elsikkasztott ukrán ENSZ-segély
Vágólapra másolva!
Az ENSZ a segélycsomagok haladéktalan szétosztását követeli az ukrán hatóságoktól az után, hogy kétszáz tonnányi élelmiszerre bukkantak egy kelet-ukrajnai kisváros raktárában. Az élelmiszerek szavatossága hamarosan lejár, miközben a városban több mint ötezer kelet-ukrajnai menekült nyomorog a helyiek kegyelemkenyerén.
Vágólapra másolva!

A több mint hatezer ládányi segélycsomagot az ukrán kormányerők által ellenőrzött Luhanszk megyei Rubizsne egyik gyári raktárában találták. A zömében tartós élelmiszereket tartalmazó segélyszállítmány a címkéken szereplő adatok szerint az ENSZ Világélelmezési Programjának szervezésében még a múlt év nyarán érkezhetett Ukrajnába.

Információk szerint decemberben juthatott el az 50 ezer lakosú kisvárosba, melynek hatóságai állítólag semmit nem tudtak a létezéséről.

Állítólag kampánycélokra kellett tartalékolni a segélyt Forrás: Origo

Kampánycélokra kellett

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat eddig annyit derített ki, hogy a 200 tonnányi ENSZ-segélyt egy jótékonysági szervezetet üzemeltető helyi vállalkozó tárolta a raktárban, a szállítmány származásáról azonban nem tudott számot adni.

Elmondása szerint a segélycsomagok megőrzéséről felsőbb utasításra az idén ősszel esedékes helyhatósági választásokig kellett volna gondoskodnia, amikor kampánycélokra használták volna fel.

A szavatossága már lejár

A bökkenő az, hogy a szállítmány java részét képező élelmiszerek szavatossága már májusban lejár, miközben magában Rubizsnében több mint ötezer kelet-ukrajnai menekült nyomorog a helyi lakosság kegyelemkenyerén.

Az ENSZ illetékesei a történtek nyomán a segélycsomagok haladéktalan szétosztását követelik az ukrán hatóságoktól, függetlenül attól, hogy mikor és milyen eredménnyel zárul a szállítmány elsikkasztása ügyében kezdett nyomozás.

Ukrajnában a harcok kezdete óta megszokott jelenség, hogy komplett segélyszállítmányok tűnnek el szőrén-szálán – majd a tartalmuk napokon belül feltűnik valamelyik internetes áruház kínálatában.