Befejezte a bíróság a meghallgatásokat a volt IMF-vezér, Dominique Strauss-Kahn szexügyében, az ítélethozatalt elhalasztották. Az ügyészség felmentését kérte, a felperesek ügyvédjei kézzelfogható bizonyítékok hiányában visszavonták a vádakat. A bíróság ezek ellenére elítélheti, akár 10 évet is kaphat.

Befejezte a meghallgatásokat és június 12-re halasztotta az ítélethozatalt pénteken az illetékes lille-i bíróság Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egykori főigazgatója és 13 társa perében. Strauss-Kahnt csoportosan elkövetett kerítéssel vádolják. 

Az ügyész felmentését kérte

A három hete zajló per utolsó tárgyalási napján Strauss-Kahn köszönetet mondott azért, hogy - mint mondta - az eljárás során első ízben lehetősége volt részletesen kifejteni a véleményét, és úgy érezte, meghallgatták, amit mond. Az ügyészség eleve ellenezte Strauss-Kahn bíróság elé állítását, ezért várható volt, hogy Frédéric Fevre lille-i ügyész a volt főigazgató "egyértelmű és egyszerű" felmentését kérte. A  bíróság az ügyészség felmentési kérelmét nem köteles követni. Amennyiben bizonyítottnak látja a vádat, a volt IMF-vezért 10 évig terjedő szabadságvesztéssel és másfél millió eurós pénzbüntetéssel sújthatják.

Nincs kézzelfogható bizonyíték

Korábban a két felperes prostituált ügyvédjei is bejelentették, hogy visszavonják a Strauss-Kahn elleni vádakat. Elismerték, hogy nincs elég kézzel fogható bizonyíték arra, hogy a volt IMF-vezért kerítésért el lehessen ítélni, bár meg vannak győződve arról, hogy a vádlott teljesen tisztában volt azzal, hogy szexpartnerei prostituáltak.

Strauss-Kahn állítólag nem tudta, hogy szexpartnerei prostituáltak voltakForrás: AFP/Martin Bureau

 

Nem tudta, hogy prostituáltak

Strauss-Kahn korábbi meghallgatásán nem vitatta, hogy részt vett a partikon, de azt állította, nem tudott arról, hogy ott prostituáltakkal találkozott, és azt sem, hogy a nők utazásait a tőle különböző kedvezményeket remélő üzletember barátai finanszírozták. Hangsúlyozta, hogy nem követett el sem bűncselekményt, sem szabálysértést, s elítélte, hogy a vizsgálóbírók eltúlozzák a barátai által szervezett szexpartik gyakoriságát és az ott történteket.