Hazudnak az amerikai katonatisztek, mint a vízfolyás

Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg tisztjei gyakran folyamodnak „mellébeszéléshez és csaláshoz”, és ezzel mindenki tisztában is van a védelmi minisztériumban. Más szóval: az amerikai tisztek folyamatosan hazudnak – derült ki egy szakértői tanulmányból.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg pennsylvaniai intézménye, a US Army War College Stratégiai Tanulmányok Intézete készítette a 33 oldalas tanulmányt, amelyet a CNN ismertetett. Az intézet a hadsereg minden szintjén szolgálókat kérdezett meg, és ennek alapján vonta le azt a következtetést, hogy gyakorlatilag mindennapos a „becstelenség és csalás” – a legalacsonyabb rangúaktól kezdve a főtisztekig bezárólag mindenhol.

A távozó miniszter is aggódik

Chuck Hagel, aki kedden távozott a védelmi miniszteri posztról, két hete fejezte ki aggodalmait a hadseregben uralkodó etika és morális bátorság miatt. Egy hete pedig memorandumot írt a legmagasabb rangú tiszteknek, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a szakszerűtlen, etikátlan és morálisan megkérdőjelezhető viselkedés roppantul hátrányosan befolyásolja az amerikaiaknak a hadseregbe vetett bizalmát.

Az etikai hanyatlást egyébként részben az magyarázza, hogy a tisztikarra egyre több bürokratikus teher hárul, így egyszerűbb megkerülni az előírásokat, hazudni a nyomtatványok kitöltésekor és „racionalizálni” válaszokat, mint követni a szigorú katonai szabályokat.

Chuck Hagel távozása előtt memorandumban figyelmeztette a főtiszteket Forrás: AFP/Getty/Mark Wilson