Lebeszéli a bevándorlókat az osztrák belügyminiszter

Albán nemzetiségű koszovói menekültek a szerb-magyar határ közelében a Csongrád megyei Ásotthalomnál.
Fotó: Dudás Szabolcs
2015.02.10.
Vágólapra másolva!
Az osztrák belügyminiszter igyekszik lebeszélni a koszovói menekülteket arról, hogy Ausztriában próbáljanak szerencsét. Az elutasított koszóvióiakat kéthetente, vagy ha kell sűrűbben fogják visszaszállítani Koszovóba.
Vágólapra másolva!

Az elutasított menedékkérelemmel rendelkező koszovóiakat kéthetente, vagy szükség esetén gyakrabban charter repülőgéppel fogják hazaszállítani Ausztriából, figyelmeztetett Pristinában Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter, igyekezve lebeszélni az elvándorlásról a helyieket.

Lebeszéli őket

Isa Mustafa koszovói miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követően Mikl-Leitner azt mondta: nem igaz az az állítás, hogy a koszovóiak, amint megérkeznek Ausztriába, menedékjogot és munkahelyet kapnak. Elmondta, hogy míg tavaly egész évben összesen 1900 menedékkérelem érkezett koszovóiaktól az osztrák hatóságokhoz, idén már 1800 ilyen kérelmet nyújtottak be.

Az embercsempészek csalók

Az osztrák belügyi tárca vezetője arra is figyelmeztette a koszovóiakat, hogy ne üljenek fel az embercsempészek ígéreteinek. "Ne higgyenek azoknak a csalóknak, akik átvezetik az embereket a határon, mert egyetlen céljuk a haszonszerzés és a meggazdagodás. Sokan sok pénzt adtak azért, hogy az Európai Unió országaiba jussanak, de amikor majd visszatérnek, szegényebbek lesznek, mint indulás előtt" - mondta.

Szegényebbek lesznek, mint indulás előtt Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ausztria a negyedik

A benyújtott menedékkérelmek szempontjából az európai országok között Ausztria a negyedik helyen áll, mondta a belügyminiszter, nagyon sok szíriai állampolgár is menedéket kért már az országban. "Nagyon fontos, hogy egyértelmű határt húzzunk azok között, akik a háború elől menekülnek, és azok között, akik elköltöztek egy országból. Megértünk mindenkit, aki tőlünk kér segítséget, de nem tudjuk befogadni azokat, akiknek nincs okuk arra, hogy menedéket kérjenek" - tette hozzá.

A kormányfő megérti

Isa Mustafa koszovói kormányfő megértéséről biztosította az osztrák minisztert, és támogatta azt az elvet, hogy Ausztria nem ad menedékjogot a koszovói állampolgároknak. "Úgy gondoljuk, hogy az állampolgáraink teljes biztonságban élhetnek itt, ez biztonságos ország, és ők semmilyen szempontból nem hasonlíthatók össze a szíriai vagy más háborús területekről érkező menekültekkel" - mondta Isa Mustafa.