Merénylet Aszad szír elnök szülőfalujában

2015.02.21. 20:52

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant szombaton a szíriai Kardahában, Bassár el-Aszad elnök szülőfalujában, legalább négy ember halálát okozva - jelentette be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja.

A Latakia tartományban lévő Kardaha faluban egy kórház pakolójában robbant egy gépkocsiban egy pokolgép, ennek következtében legalább négy ember vesztette életét, többen megsebesültek. Két katona, egy ápoló és egy kórházi alkalmazott esett áldozatul a detonációnak. A hírt a szíriai állami televízió is közölte részletek említése nélkül.

Az elnök szülőhelye

Ez a merénylet azért figyelemre méltó, mert erről a településről származik a síita alavita kisebbséghez tartozó Bassár el-Aszad elnök (a szíriaiak többsége szunnita muzulmán), ezen a helyen van eltemetve a mostani államfő apja, Háfez el-Aszad néhai elnök. A hírgynökségek megjegyzik: a felkelők az utóbbi napokban néhány rakétát kilőttek ugyan Kardahára, de először fordult elő, hogy a település szívében követnek el merényletet.

A szíriai kormányerők és milíciák három nappal korábban, február 17-én legalább 48 szíriait - köztük tíz kiskorút - öltek meg az ország északi részén. E jelentés szerint a felkelők elleni offenzíva során a szíriai katonák gyakorlatilag kivégeztek 13 lázadót családtagjaival együtt.