Németország nem szállít harckocsikat Litvániának

Boxer, tank, harckocsi
A tank of the txpe 'Boxer' stands at the German base camp in Kunduz, Afghanistan, 04 October 2013. Photo: Michael Kappeler
Vágólapra másolva!
Elutasította a német kormány a NATO-szövetséges Litvánia kérését a Boxer típusú harckocsik szállítására. A Welt am Sonntag értesülését a védelmi minisztérium is megerősítette.
Vágólapra másolva!

A minisztérium szóvivője azt hangsúlyozta, hogy Németország alapjában véve üdvözli a NATO-tagállam Litvánia haderejének korszerűsítését célzó erőfeszítéseket. A szóvivő elmondta azt is, hogy Németország lehetőségeihez mérten támogatja ezeket az törekvéseket.

Páncélozott katonai szállító járművek eladása azonban nincs napirenden. A szóvivő ezt a német hadsereg, a Bundeswehr saját szükségleteivel indokolta.

A német Boxerek szolgáltak Afganisztánban is Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Orosz fenyegetéstől tartanak

Megfigyelők a vilniusi kéréssel kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy Litvánia és a másik két balti állam, Lettország és Észtország egyaránt az orosz katonai fenyegetéstől tart, és Moszkva Ukrajnával kapcsolatos politikáját agressziónak tekinti.

A Welt am Sonntag szerint a konzervatív-szociáldemokrata német kormánykoalíció védelmi kérdésekkel foglalkozó több politikusa bírálta a kormány döntését.