Nem szóltak, hogy szolidaritást vállalunk Ukrajnával

Dignity March
(L-R) President of Poland Bronislaw Komorowski, wife of Ukrainian President Marina Poroshenko, the President Petro Poroshenko, President of Germany Joachim Gauck, President of the European Council Donald Tusk, President of Lithuania Dalia Grybauskaite take part in ceremony on Independence Square in Kiev, on February 22, 2015. Ukraine's capital commemorates the first anniversary of the gunning down of dozens of protesters taking part in an uprising that toppled the country's pro-Kremlin leader, with the "Dignity March" attended by several European leaders. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY
Vágólapra másolva!
Sem a magyar külügy, sem az állami hírügynökség nem számolt be arról, hogy Magyarország államtitkárt küldött ki a hétvégi kijevi Dicsőség menetére, amellyel a 2014 februárjában lelőtt mintegy száz áldozatra emlékezett az európai politika színe-java – hat ország például államfői szinten volt jelen. A menethez képest kisebb súlyú eseményekről rendre beszámoló tárca szerint helyes döntést hoztak.
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnöki hivatal honlapjáról derült ki, hogy a kijevi véres tömegoszlatás egyéves évfordulóján tartott Dicsőség menetén magyar politikus is részt vett; hazánkat Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára képviselte, csakhogy a tárca még azt sem tartotta szükségesnek, hogy a távirati irodát informálja erről, a helyszíni tudósítás nem is említi őt. A KKM honlapján sem találunk semmilyen beszámolót.

Mindez azért érdekes, mert több európai állam, különösen a kontinens keleti feléről – Németország, Lengyelország, Litvánia, Szlovákia, Moldova és Grúzia – is elnöki szinten képviseltette magát vasárnap, Lettország pedig a miniszterelnökét küldte el. A visegrádi négyek közül egyedül Magyarország delegált csak államtitkárt.

A kijevi menet első sora (balról jobbra): Bronislaw Komorowski lengyel, Petro Porosenko ukrán, Joachim Gauck német, Donald Tusk európai tanácsi és Dalia Grybauskaite litván elnök Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A KKM-nél arról érdeklődtünk, mi akadályozta Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy részt vegyen az eseményen, de a minisztérium szűkszavú válaszában csak ennyit írt: „Az eseményen a különböző országok különböző szinten képviseltették magukat, nyolc uniós tagállam például a kijevi nagykövetét küldte. A Külgazdasági és Külügyminisztérium úgy döntött, hogy a miniszterhelyettes utazik Kijevbe, és ezt a döntést most is helyesnek tartjuk.” Nem tudtuk meg azt sem, miért nem informáltak senkit arról, hogy Magyarország képviselteti magát a felvonuláson.

Érdekesség, hogy még Porosenko elnök hivatalos honlapján sem a cikkünk írásakor fő helyen szereplő beszámolóban, hanem csak az aktuális ügyekről szóló aloldal bővített tudósításában számol be a magyar államtitkár részvételéről.

A KKM amúgy nem vádolható azzal, hogy elfelejt beszámolni a főbb tisztségviselők programjairól: Szabó László esetében például tudjuk, hogy februárban részt vett egy együttműködési megállapodás aláírásán, találkozott a cseh külügyminiszter-helyettessel, felszólalt egy grúz-magyar üzleti fórumon, illetve az egyik legnagyobb toborzó cég hazai létszámbővítéséről szóló eseményén.