Sokan meghaltak a holdújévi tűzesetekben

2015.02.25. 09:41

Negyvennégyen meghaltak, tizenheten megsérültek a kínai holdújév első hetének tűzeseteiben Kínában. Országszerte több mint 15 700 tűzhöz riasztották a tűzoltókat - jelentette a közbiztonsági minisztérium közleménye alapján a kínai média. 

A tűzesetekben több mint kétezer ember élete volt veszélyben, és csaknem 14 ezer embert kellett ideiglenesen biztonságos helyre költöztetni.

Folyamatos volt az ellenőrzés

A tavaszünnep idején elmaradhatatlanok a tűzijátékok és a petárdák, ezért a tűzveszélyes helyeken, egyebek között a nagy bevásárlóközpontokban, a templomokban, az éttermekben a hatóságok folyamatos ellenőrzést tartottak.

A tavaszünnep idején elmaradhatatlanok a tűzijátékok és a petárdákForrás: AFP/Greg Baker

A minisztérium azt közölte, hogy 209 ezer „rejtetten tűzveszélyes helyet” fedeztek fel.

Három gyerek is meghalt

A pirotechnikai eszközök által okozott balesetekről eddig nem jelentek még meg átfogó statisztikák, de a holdújév első napjának első órájában a fővárosban több mint kéttucatnyit jelentettek.

Gyerekek is meghaltak a tűzesetek következtébenForrás: AFP/Greg Baker

A kelet-kínai Csöcsiang tartományban öt ember, köztük három gyerek meghalt, mert robbanás történt egy pirotechnikai eszközöket árusító üzletnél.

Kevesebb engedélyt adtak ki

Részlegesen vagy teljesen megtiltották 138 településen a tűzijáték használatát, 536-ban pedig korlátozták. Pekingben húsz napról tizenegyre csökkentették az árusítás időszakát, egyúttal húsz százalékkal kevesebb, 942  elárusítóhely felállítására adtak engedélyt.