Sokan meghaltak a holdújévi tűzesetekben

kínai holdújév, tüzijáték
Fireworks explode over Victoria Harbour in Hong Kong on January 1, 2015. Just like previous years, the city's iconic skyline along Victoria Harbour will light up with an eight-minute pyrotechnic display, as tens of thousdands of partygoers will flock to the waterfront to celebrate. AFP PHOTO / ISAAC LAWRENCE
Vágólapra másolva!
Negyvennégyen meghaltak, tizenheten megsérültek a kínai holdújév első hetének tűzeseteiben Kínában. Országszerte több mint 15 700 tűzhöz riasztották a tűzoltókat - jelentette a közbiztonsági minisztérium közleménye alapján a kínai média. 
Vágólapra másolva!

A tűzesetekben több mint kétezer ember élete volt veszélyben, és csaknem 14 ezer embert kellett ideiglenesen biztonságos helyre költöztetni.

Folyamatos volt az ellenőrzés

A tavaszünnep idején elmaradhatatlanok a tűzijátékok és a petárdák, ezért a tűzveszélyes helyeken, egyebek között a nagy bevásárlóközpontokban, a templomokban, az éttermekben a hatóságok folyamatos ellenőrzést tartottak.

A tavaszünnep idején elmaradhatatlanok a tűzijátékok és a petárdák Forrás: AFP/Greg Baker

A minisztérium azt közölte, hogy 209 ezer „rejtetten tűzveszélyes helyet” fedeztek fel.

Három gyerek is meghalt

A pirotechnikai eszközök által okozott balesetekről eddig nem jelentek még meg átfogó statisztikák, de a holdújév első napjának első órájában a fővárosban több mint kéttucatnyit jelentettek.

Gyerekek is meghaltak a tűzesetek következtében Forrás: AFP/Greg Baker

A kelet-kínai Csöcsiang tartományban öt ember, köztük három gyerek meghalt, mert robbanás történt egy pirotechnikai eszközöket árusító üzletnél.

Kevesebb engedélyt adtak ki

Részlegesen vagy teljesen megtiltották 138 településen a tűzijáték használatát, 536-ban pedig korlátozták. Pekingben húsz napról tizenegyre csökkentették az árusítás időszakát, egyúttal húsz százalékkal kevesebb, 942 elárusítóhely felállítására adtak engedélyt.