Az Egyesült Államok már tervezi, hogyan foghatná el, vagy ölhetné meg Dzsihádi Johnt – közölte az ABC amerikai hírtelevízióban az amerikai főügyész. 

Eric Holder távozása előtti utolsó interjújában nem erősítette meg az információkat, amelyek szerint azonosították a brit akcentussal beszélő terroristát.

Dzsihádi John több lefejezéses videón is szerepeltForrás: AFP/Ho

Túszokat fejezett le

A fekete maszkos Dzsihádi John szerepelt tavaly augusztusban azon a videón, amelyen lefejezték az amerikai újságírót, James Foleyt. Ő szerepelt Steven Sotloff amerikai újságíró, David Haines segélymunkás, Alan Henning taxisofőr, Abdul-Rahman Kassig szintén amerikai segélymunkás, valamint Jukava Haruna és Goto Kendzsi japán túszok lefejezésének videóin is.

Állítólag azonosították

Azt eddig is gyanították, hogy Dzsihádi John londoni születésű lehet, erre tökéletes brit akcentusából következtettek. A BBC és a Washington Post tegnap arról írt, hogy a férfi Mohammed Emwazi néven született a brit fővárosban, számítógép programozásból diplomázott, majd 2012-ben Szíriába utazott, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Felelni fog tetteiért

Eric Holder az interjúban azt állította, nem lenne értelme a terrorista személyazonosságát nyilvánosságra hozni, azt viszont megígérte, hogy Dzsihádi John felelni fog tetteiért.

„Megígérem az amerikai népnek és a szövetségeseinknek, hogy felelősségre vonjuk mindazokat, akik ezeket a barbár tetteket elkövették” – jelentette ki a főügyész.