Megölték Borisz Nyemcov ismert orosz ellenzéki politikust és parlamenti képviselőt szombatra virradóra Moszkva központjában - közölte a helyi rendőrség. Nemrégiben azt mondta, fél, hogy Putyin likvidáltatja őt. 

Putyin elnök egyik legkomolyabb kritikusa ukrán barátnőjével, a fotómodell Anna Durickajával sétált az orosz főváros központjában, a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Moszkvorecki-hídon, amikor az ismeretlen támadó egy fehér színű gépkocsiból tüzet nyitott rá, és 7-9 golyót eresztett a politikusba.

Az ellenzéki Szabadság népe politikusa sajtóinformációk szerint arra készült, hogy bizonyítékokat tárjon a nyilvánosság elé az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében. Hírügynökségek felidézték Nyemcov egyik közelmúltbeli nyilatkozatát, amelyben a politikus aggodalommal beszélt arról, hogy Vlagyimir Putyin megöletheti őt az ukrajnai helyzettel kapcsolatos megnyilatkozásai miatt.

Itt még látszólagos egyetértésben Putyin és NyemcovForrás: AFP/Itar-Tass

Az orosz elnök szerint bérgyilkosságra utal Nyemcov megölése, és arra utasította az orosz nyomozó bizottság, a belügyminisztérium és a szövetségi biztonsági szolgálat vezetőit, hogy hozzanak létre külön nyomozócsoportot Borisz Nyemcov meggyilkolásának felderítésére, és személyesen irányítsák a nyomozati eljárást.

Megdöbbent a világ

Barack Obama amerikai elnök elítélte a "brutális" merényletet és felszólította az orosz kormányt, hogy folytasson le "gyors, pártatlan és átlátható" nyomozást, és állíttassa bíróság elé a tetteseket. Obama közölte, hogy csodálta Nyemcov bátorságát, és a korrupció elleni harcban tanúsított eltökéltségét. "Nyemcov saját országa állhatatos védelmezője volt, és honfitársai olyan jogaiért küzdött, amelyek minden embert megilletnek" - mondta Obama.

Francois Hollande francia elnök is elítélte Borisz Nyemcov "aljas meggyilkolását". Az Elysée-palota által kiadott kommünikében a volt orosz miniszterelnök-helyettest a "demokrácia bátor és fáradhatatlan védelmezőjének, a korrupció elleni küzdelem ádáz harcosának" nevezték.

Angela Merkel annak biztosítására szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy fényt derítenek a merényletre, a tetteseket pedig felelősségre vonják.

Borisz Nyemcovot a nyílt utcán lőtték leForrás: AFP/Dmitry Sereryakov

Ukrajna barátja

Petro Porosenko ukrán elnök közölte, hogy sokkolta Borisz Nyemcov halálának a híre. Úgy fogalmazott közleményében, hogy Nyemcov Ukrajnát Oroszországgal összekötő "hidacska" volt, amelyet a gyilkosok leromboltak. "Gondolom nem véletlenül. Nem kételkedem abban, hogy a gyilkosokat előbb vagy utóbb megbüntetik". Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kijelentette, hogy Nyemcov hazafi és Ukrajna "nagy barátja" volt.

Tüntetés helyett gyászmenet

Az orosz ellenzék vasárnapra nagyszabású tüntetést tervezett Moszkvába, hogy szót emeljen a kormány Ukrajna-politikája és a kelet-ukrajnai háború ellen. A meggyilkolt politikus volt a tüntetés egyik szervezője. Háom órával a a meggyilkolása előtt még arra buzdította az Eho Moszkvi rádió hallagatóit, hogy vegyenek részt a demonstráción.

Mihail Kaszjanov egykori orosz miniszterelnök, Nyemcov egyik ellenzéki harcostársa, az RPR-Parnasz másik társelnöke a halálhír után azonban bejelentette, hogy a moszkvai Marjinka városnegyedbe tervezett tüntetést lemondták, és helyette gyászmenetet fognak tartani a főváros központjában.

Moszkvaiak százai mennek virágokkal Nyemcov meggyilkolásának helyszínéhez. A spontán megemlékezést a moszkvai hatóságok nem engedélyezték, várható, hogy rendőrök vetnek véget a néma demonstrációnak.

Szombaton délután négy órakor a budapesti orosz nagykövetség épülete elé a magyar ellenzéki pártok virágot visznek, hogy így emlékezzenek Borisz Nyemcovra.

Virágok Borisz Nyemcov halálának helyszínénForrás: AFP/Sergei Gapon

Féltékenységből ölték meg?

Féltékenység is állhat Borisz Nyemcov megölésének hátterében - számolt be a hatalomhoz közeli egyik orosz kereskedelmi hírtelevízió, a LifeNews. A megölt politikus a gyilkosság időpontjában egy fiatal ukrán nővel sétált. Anna Durickaja modell az egyetlen tanúja a gyilkosságnak. A rendőrség úgy tudja, hogy a nő nemrég Svájcban járt, ahol abortuszon esett át. Nyemcovtól esett teherbe.

A Kreml-párti tévé részletes beszámolót közölt a megölt ellenzéki vezető magánéletéről is. Az 55 éves Nyemcov volt már nős és négy gyermeket hagyott maga után. A politikus magánéletét visszafogottabban, de ugyancsak tárgyalta a Rosszija 24 állami hírtelevízió is, amely a férfit az egyik összeállításban erőszakos embernek tüntette fel.

Az ellenzéki politikus, mint arról az Origó is beszámolt, többször is kivívta a rendszer haragját. Még 2011-ben 15 napra börtönbe is kellett vonulnia a volt orosz miniszterelnök-helyettesnek.

A politikus részt vett egy ellenzéki tüntetésen, amelyen a vád szerint megzavarta a közrendet. Moszkvában és Szentpéterváron akkor több százan vonultak az utcára. A rendőrség 150 embert vett őrizetbe.

55 éves volt

Borisz Nyemcov 55 éves volt. A politikus az RPR-Parnasz párt társelnöke, és az orosz ellenzék koordinációs tanácsának tagja volt. A kilencvenes években a Nyizsegorodi megye első kormányzója volt, később tagja volt a kormánynak, 1997-98 között pedig miniszterelnök-helyettese. Fiatal kora ellenére egyesek az első szabadon megválasztott orosz elnök, Borisz Jelcin lehetséges utódjaként tekintettek rá. Többször választották parlamenti képviselővé. Nyemcov volt a Szolidaritás ellenzéki mozgalom egyik megalapítója.

Miután 2000-ben Vlagyimir Putyint választották államfővé, Nyemcov az egyik legkeményebb bírálója lett, támadta kormányát amiatt, mert nem tartotta hatékonynak, korrupcióval vádolta, és utcai tüntetéseket szervezett. Egyike volt azon kevés moszkvai politikusoknak, aki nem értett egyet Moszkva ukrajnai politikájával és a Krím annektálásával, és ennek nyíltan hangot is adott.