Tízezrek vettek részt a moszkvai gyászmeneten

Moszkva, 2015. március 1.
Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető tisztelői vonulnak fel Moszkvában 2015. március 1-jén, miután a politikus az előző nap gyilkosság áldozatául esett. A feliratok jelentése: "A hősök nem halnak
Moszkva, 2015. március 1. Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető tisztelői vonulnak fel Moszkvában 2015. március 1-jén, miután a politikus az előző nap gyilkosság áldozatául esett. A feliratok jelentése: "A hősök nem halnak meg" és "Azok a lövedékek mindannyiunkat eltaláltak". (MTI/AP/Dmitrij Loveckij)
Vágólapra másolva!
Több tízezren vettek részt vasárnap Moszkvában a meggyilkolt ellenzéki politikusra, Borisz Nyemcovra emlékező gyászmeneten.
Vágólapra másolva!

A vezető ellenzéki politikust szombatra virradó éjjel ölték meg ismeretlenek több lövéssel Moszkva központjában.

A szervezők becslése szerint mintegy 70 ezren voltak jelen az emlékmeneten, ezzel szemben a rendőrség több mint 16 ezerre tette a menet résztvevőnek számát. A menet résztvevői - akik között idősek és fiatalok egyaránt voltak - többek között Nem félek és Egy szabad Oroszországért halt meg feliratú táblákat, valamint Nyemcovot ábrázoló fotókat tartottak a magasba.

A feliratok jelentése: "A hősök nem halnak meg" és "Azok a lövedékek mindannyiunkat eltaláltak" Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Megemlékezések országszerte

Az ország több másik városában is emlékező rendezvényeket tartottak vasárnap. Szentpéterváron a rendőrség közlése szerint több mint hatezren, Jekatyerinburgban és a szibériai Tomszkban több százan vonultak fel.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a moszkvai menet útvonalának közelében lévő metrókijáratoknál torlódás alakult ki, ezért a menetre igyekvők egy része nem tudott csatlakozni a megemlékezéshez.

Egy ukrán parlamenti képviselő a Facebook-oldalán azt írta: a moszkvai rendőrség megakadályozta, hogy részt vegyen a felvonuláson. Alekszij Honcsarenko azt állítja, hogy a pólóján olvasható, A hősök nem halnak meg ukrán nyelvű felirat miatt állították meg, és bevitték az egyik rendőrőrsre.

Az orosz ellenzék eredetileg úgynevezett válságellenes megmozdulásra hívta az embereket március első napjára. A Kreml Ukrajna-politikája és a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus elleni fellépés jegyében szervezett tüntetés egyik fő szervezője szintén Nyemcov volt.

Kivételes eset

Moszkva biztonsági hatósága a rendkívüli, tragikus eset miatt kivételt tett és hozzájárult ahhoz, hogy az ellenzék a központtól távoli Marjino városrészben engedélyezett tüntetés helyett gyászmenetet tartson a főváros szívében. A jogszabály szerint legalább 15 nappal előbb engedélyt kell kérni a hasonló tömeges akciók lebonyolításához.

Az orosz nyomozóhatóságok vasárnap hárommillió rubel (mintegy 13 millió forint) jutalmat ajánlottak fel annak, aki Nyemcov meggyilkolásának ügyében használható információval tudja segíteni a tettes vagy tettesek utáni nyomozást.