Elfogták a bukott ukrán elnök pénzügyminiszterét

2015.03.04. 19:35

Elfogták szerdán Spanyolországban az egyebek mellett sikkasztás miatt körözött Jurij Kolobov volt ukrán pénzügyminisztert, Viktor Janukovics korábbi ukrán elnök egyik bizalmi emberét - adta hírül a spanyol rendőrség.

Kolobovot, akinek tartózkodási helye 2014 augusztusa óta ismeretlen volt a hatóságok előtt, a Spanyolország déli partján fekvő Altea üdülővárosában fogták el. Az ABC spanyol napilap a rendőrségre hivatkozva arról adott hírt, hogy a férfi az Altea Hills nevű luxuslakások egyikében élt.

Belső kör

A 45 éves Kolobov 2012-2014 között irányította e a pénzügyi tárcát Ukrajnában, korábban a központi bank élén állt.

A Janukovics belső köréhez tartozó több korábbi döntéshozóhoz hasonlóan a volt pénzügyminiszterre is nemzetközi körözést adott ki ukrán kérésre az Interpol, méghozzá sikkasztás, hűtlen kezelés és pénzügyi bűncselekmények miatt.

Kiadatás

A korábbi ukrán pénzügyminisztert a spanyol legfelsőbb bíróság egyik bírája hallgatja ki, és ő dönt a kiadatási eljárás további menetéről - írta a spanyol újság.

Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök Oroszországban él azóta, hogy 2014 februárjában véres összecsapásokba torkolló tüntetések nyomán elmenekült Kijevből.